Keramisch muurreliëf

Keramisch muurreliëf
Keramisch muurreliëf Keramisch muurreliëf Keramisch muurreliëf Keramisch muurreliëf

Plaats: Lelystad

Locatie: Stationsplein

Kunstenaar: J B

Materiaal: keramiek

Jaar: 1991


Beschrijving:

In 1992 werd aan het Stationsplein het nieuwe gebouw van het Regionaal Bureau Arbeidsvoorziening in gebruik genomen. Op de kopse kant van het gebouw, aan het Stationsplein, bevindt zich een non-figuratief muurreliëf. Het reliëf is gemaakt uit klei, die vervolgens in een oven gebakken werd, waardoor de klei in keramiek transformeerde. Wanneer klei gebakken wordt in een oven wordt er gesproken over stook. Meestal wordt dat stoken in tweeën gedaan. Tijdens het stoken krimpt het object, iets waarmee de kunstenaar van tevoren rekening moest houden.

In de jaren 1970 kwam, naast de figuratieve wandplastiek, ook de non-figuratieve plastiek tot bloei. Hierbij gebruikte de kunstenaar meestal geometrische vormen, soms kregen deze een organisch, plantaarig karakter of leken zij op steenachtige vormen uit de natuur. Opmerkelijk in dit blauw-beige reliëf is de contasterende oppervlaktestructuur, de gladde zijkant tegenover de ruw bovenkant. De blauwe kleur is voor de tweede stook, door middel van glazuur, aangebracht. Het keramisch muurreliëf bestaat uit 8 losse delen die op de locatie zelf tot een voorstelling zijn samengevoegd. Het reliëf is met behulp van haken aan de bakstenen muur bevestigd. Het reliëf is gesigneerd JB in elkaar en gedateerd '91. 

Tot 2018 was in het gebouw een wijkpost van de politie gehuisvest. In februari van dat jaar werd het pand aangekocht door Marten Post, de eigenaar van online marketingbureau iClicks. Het gebouw werd verbouwd en kreeg een modernere look. Het keramisch reliëf verdween van de gevel.