Fourwheeldrive Lady

Fourwheeldrive Lady
Fourwheeldrive Lady Fourwheeldrive Lady Fourwheeldrive Lady Fourwheeldrive Lady Fourwheeldrive Lady

Plaats: Lelystad

Locatie: Pascallaan

Kunstenaar: Anita de Harde

Materiaal: composiet

Jaar: 2012


Beschrijving:

In 2010 heeft Anita de Harder in China een monumentaal beeld gemaakt tijdens een internationaal symposium van beeldhouwers uit de gehele wereld. Een foto van een klein bronzen, door de Harde ontworpen beeld had zij opgestuurd naar China. Anita de Harde werd uitgenodigd om haar ontwerp, een vrouw op vier wielen genaamd 'Fourwheeldrive Lady', in zes weken tijd ten uitvoer te brengen. Het 3 meter hoge bronzen beeld is één van de 53 kunstwerken die in een beeldenpark in Changchun zijn geplaatst.

Een soortgelijk beeld heeft Anita de Harde voor het bedrijventerrein Larserpoort gemaakt. Het beeld is 3.20 m hoog, 3,00 m breed en 1,00m diep. Het stelt een achteroverbuigende vrouw voor die in een yogahouding vier wielen rijdend houdt. Het kunstwerk symboliseert dynamiek, vooruitgang en stabiliteit. Bovendien vertegenwoordigt het de zachte en ronde vrouwelijke vormen als compensatie voor de hoekige bedrijfspanden van bedrijventerrein Larserpoort. Het kunstwerk is gemaakt van beeldhouwerschuim met daaroverheen acrylaat. Het schuim is bevestigd op een stalen frame.

Op 9 oktober 2012 heeft burgemeester Margreet Horselerberg het beeld 'Fourwheeldrive Lady' op een akker langs de A6 onthuld. In 2016 is het kunstwerk verplaatst naar een centralere plek aan de Pascallaan bij het depot, waar De Nederlandsche Bank en het Rijksmuseum munten en kunstwerken hadden opgeslagen.

De Ontwikkelingsmaatschappij Lelystad Airport (OMALA) wilde van het beeld af omdat het niet meer in hun plannen paste. Kunstenares Anita de Harder vond een nieuwe plek. Op 16 december 2020 werd het kunstwerk overgebracht naar Drenthe. Daar gaat het beeld deel uitmaken van de kunstcollectie Harms-Rolde in Hof van Saksen in het Drentse Nooitgedacht.

Zie ook: Omroep Flevoland

Kunstenaar

Anita de Harde werd op 31 oktober 1950 in Groningen geboren. Haar middelbare schoolopleiding volgde zij aan de Kweekschool voor de Detailhandel. Van 1975 – 1983 volgde zij een avondstudie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Tijdens deze studie legde zij zich onder meer toe op beeldhouwen en vrije grafiek. Zij werkte 15 jaar als freelancer voor Donald Duck en later in de Toonder studio’s in Nederhorst den Berg.

De Harde is een zeer veelzijdige kunstenares die schilderijen en beelden maakt. Haar schilderkunst gaat van zeer realistisch naar abstract. In 2007 werd Anita uitgenodigd om deel te nemen aan de Florence Biënnale, een bekende internationale manifestatie van eigentijdse kunst in Italië. In 2010 heeft Anita de Harder op uitnodiging in China een monumentaal beeld gemaakt van 3 meter hoog tijdens een internationaal symposium van beeldhouwers uit de gehele wereld. Uit 1053 inzendingen werden slechts 26 ontwerpen gekozen. Anita’s sculptuur was één van de geselecteerde ontwerpen.