Watertafel

Watertafel

Plaats: Lelystad

Locatie: Dukaatplein

Kunstenaar: Jan van Munster

Materiaal: Graniet, staal en bomen

Jaar: 1995

Beschrijving:

Als hoofdelementen zijn bij het kunstwerk Watertafel, een vijverpartij, drie granieten tafels, rijen lichtmasten en een omlijstende bomenrij te onderscheiden. Ook in dit kunstwerk heeft Jan van Munster zich met energie beziggehouden. Dankzij groene filters in de bijzondere lichtstokken, gemaakt van cortenstaal, valt er ‘s avonds een groene gloed over het plein. De lichtstokken samen vormen een lint van groen licht. De schuinstaande lichtstokken in het midden wijzen naar de ingang van de Kroonpassage. De kunstenaar heeft gekozen voor groen licht omdat dat zich onderscheidt van het overige aanwezige licht. Daarnaast straalt groen licht rust uit en geeft het een veilig gevoel. Naast licht en elektriciteit, maakte hij in dit kunstwerk gebruik van een materiaal dat zelf het resultaat is van een energie-uitbarsting. Graniet is ontstaan door een eeuwenlange krachtsinspanning van de aarde. Van Munster gebruikte de harde steensoort voor de tafels. De bovenzijde van de tafels zijn gepolijst. Eén van de tafels heeft een watertoevoer zodat een spiegelend effect ontstaat. Het water stroomt langs de tafel en wordt opgevangen in een putje, waaruit het weer naar de gepolijste bovenkant gepompt kan worden.  

Het kunstwerk is bij de aanleg van de Promesse verwijderd.

Kunstenaar

Op 3 juli 1939 werd Jan Nicolas van Munster in Gorichem geboren. Van 1955 - 1957 studeerde hij aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en van 1957 - 1960 aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. In het werk van Jan van Munster is energie al veertig jaar het centrale thema. De wisselwerking tussen twee polen: plus en min, warm en koud, licht en donker vindt je in zijn werk terug. Van Munster stelt dat zijn werk gaat over emoties en polariteiten, zoals aantrekking en afstoting. Zijn kunstwerken vallen op door hun sobere vormgeving en door de rijkdom aan ideeën. IJle neonobjecten en perfect gepolijste granieten beelden zijn een ingetogen maar overtuigende weergave van een intrigerend facet van de natuurwetenschappen. Bij Jan van Munster zijn de goede eigenschappen van een kunstenaar, een natuurkundige en een uitvinder in één persoon verenigt. Zijn kunstwerken bestaan nooit alleen uit een natuurkundig trucje, maar spreken juist door hun strakke vormgeving tot de verbeelding. Van Munster is een kunstenaar die de tijdgeest trotseert en zich niets lijkt aan te trekken van modieuze grillen. Met hun koele, afstandelijke, uitstraling en hun minimalistische vormentaal staan zijn beelden mijlenver af van het onafgewerkte, persoonlijke karakter dat een groot deel van de hedendaagse kunst kenmerkt. De kunstenaar woont en werkt in Renesse.

In 1970 schreef een criticus over zijn werk: "De objecten die hij thans maakt, zijn machines en apparaten die ons angstwekkend steriel aandoen. Zij horen thuis in het jaar 2000 of misschien nog later, als de wetenschap alle menselijke warmte en persoonlijke inbreng heeft uitgesloten".

Werk van Jan van Munster vind je in Almere, ‘Energienaald’(1984), in Rotterdam, ‘Energielijn’ (1988), bij de Schouwburg in Gorichem ‘Lichtlijnen’(1989), in Den Haag tussen het Gemeente museum en het Museon 'Lichtlijn'. Bij het knooppunt van de A12 / A30 bij Ede vind je 'Grasspriet met veel energie' (2004).

Laatste Update maandag, 11 augustus 2014