Wachtende

Wachtende
Wachtende Wachtende Wachtende

Plaats: Lelystad

Locatie: Ziekenhuisweg

Kunstenaar: Judith Pfaeltzer

Materiaal: brons

Jaar: 1983


Beschrijving:

Tegen de muur in de hal bij de ingang van de poliklinieken van het ziekenhuis MC Zuiderzee, stond het beeld  'Wachtende'. Het beeld is gemaakt door de Amsterdamse kunstenares Judith Pfaeltzer. Het kunstwerk stelt een wachtende vrouw voor en symboliseert berusting en ontspanning. Een zittende, verstilde, enigszins geabstraheerde, vrouwsfiguur van brons. Het kunstwerk heeft een gesloten vorm waardoor het zwaar en massief lijkt. Als je er op klopt merk je echter dat het hol van binnen is. Het kunstwerk is 140 m hoog, 0,40 m breed en 0,76 m diep en stond op een 0,60 m hoge natuurstenen sokkel.

Op 2 juni 1983 opende H.M. Koningin Beatrix het voormalig Zuiderzeeziekenhuis met de onthulling van het beeld in de, als ontmoetingscentrum ontworpen, hal van het ziekenhuis. Later is het beeld verplaatst naar de hal bij de poliklinieken. Na het faillissement van het MC Zuiderzee op 25 oktober 2018 is het kunstwerk 'Wachtende' uit het ziekenhuis verdwenen. Het beeld is in juni 2019 online geveild voor een bedrag van € 1075,-. In totaal werden er 31 biedingen op het kunstwerk uitgebracht. Het is vreemd dat in de advertentie staat dat het kunstwerk afkomstig is uit een faillissement te Amersfoort en niet te Lelystad.

Kunstenaar

Judith Pfaeltzer is op 20 mei 1950 in Hilversum geboren. Zij studeerde van 1969 tot 1975 aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam waar zij o.a. les kreeg van Piet Esser, Theresia van der Pant en Paul Grégoire. De kunstenares woont en werkt in Amsterdam. In de loop van de jaren is de kunstenares in haar werk steeds verder gegaan in het abstraheringproces.

In Lelystad vind je het kunstwerk "De Wachtende", in Utrecht "De Slapende" (1988), in Haarlem "De Ontmoeting" (1995) en in Schiedam "Sint Liduina" (1998).