Witte Anjer Perk

Witte Anjer Perk

Plaats: Dronten

Locatie: Heuvelpark, t.o. De Helling

Maker: Gemeente Dronten

materiaal: cortenstaal en anjers

Jaar: 2023


Beschrijving:

In mei 2023 besloten B & W van Dronten een Witte Anjer Perk aan te leggen ter ere van de ruim 600 veteranen die de gemeente Dronten telt. Het monumentje werd gerealiseerd in het Heuvelpark, tegenover het politiebureau aan De Helling. In 2005 is het Witte Anjer Perk in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. In juni 2019 legde de gemeente Leeuwarden als eerste gemeente in Nederland een Witte Anjer Perkje aan, om hun veteranen te eren en te waarderen. Sindsdien roept het Nationaal Comité Veteranendag andere Nederlandse gemeenten op om hun voorbeeld te volgen en een speciaal perkje met anjers aan te leggen dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag die sinds 2005 jaarlijks gehouden wordt op een zaterdag rond 29 juni, de geboortedag van wijlen prins Bernhard. De prins had al sinds zijn studententijd de gewoonte om zich met een witte anjer te tooien. Op zijn verjaardag op 29 juni 1940, anderhalvemaand na het begin van de Duitse bezetting, droegen veel Nederlanders de anjer daarom als symbool van verzet. Uit waardering voor het initiatief van het Nederlandse volk bleef prins Bernard ook na de Tweede Wereldoorlog een witte anjer in het knoopsgat van zijn burgerkostuum dragen. Na zijn overlijden in 2004, besloten de Libanonveteranen Erik Kuiper en Fred Janssen hem postuum te eren door de veteranen van United Nations Interim Force in Lebanon (beter bekend als UNIFIL) de witte anjer op het uniform te laten dragen tijdens het jaarlijkse bevrijdingsdefilé in Wageningen. Dat oogstte waardering, waarna het initiatief ontstond om de bloem symbool te maken van de Nederlandse veteranen.

Het perkje is in samenspraak met de stichting Veteranen Gemeente Dronten tot stand gebracht. Het ontwerp van elk perkje is verschillend en ligt bij de gemeenten en lokale veteranenorganisaties. In Dronten koos men voor een bloembak in de vorm van de Draaginsigne Veteranen die ontworpen is door Nederlands wapentekenaar Piet Bultsma (1953). Dit symbool, een gouden letter V, wordt ook wel veteranenspeld genoemd. De gestileerde zwaardschede heeft een opvallende V-vorm die symbool staat voor de begrippen veteraan, vrede en veiligheid. In de cortenstalen V-vormige plantenbak zijn witte anjers geplant.

Voorafgaand aan de Veteranendag 2023 heeft burgemeester Jean Paul Gebben op 21 juni 2023 het Witte Anjer Perk in het Heuvelpark onder het toeziend oog van veteranen onthuld door de veteranenvlag te hijsen. Het perkje moet de waardering voor veteranen en hun bijdrage aan vrede in de wereld bevorderen. Het is het derde Witte Anjer Perk in Flevoland. Ook bij het Vliegersmonument in Zeewolde  (2021) en in het Bos der Onverzettelijken in Almere (2022) zijn  dergelijke monumentjes aangelegd.