Kroningsdeksel

Kroningsdeksel
Kroningsdeksel Kroningsdeksel

Plaats: Dronten

Locatie: Koning Willem-Alexanderplein

Maker: Paul Bausch

materiaal: gietijzer

Jaar: 2013


Beschrijving:

In de Nederlandse geschiedenis is 2013 een bijzonder jaar. In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid nadat het Napoleon verslagen had. De zoon van de laatste stadhouder, Willem Frederik, riep zichzelf in 1815 uit tot koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden: Willem I. Ter ere van stamvader Willem van Oranje is Willem al eeuwenlang de voornaam bij de Oranjes. Vijf stadhouders en drie koningen droegen deze naam en dan was er natuurlijk ook nog koningin Wilhelmina. Na 123 jaar kreeg het Koninkrijk in 2013 opnieuw een koning. In Nederland werd algemeen aangenomen dat kroonprins Willem-Alexander als koning officieel Willem IV zou gaan heten. De prins koos er echter voor om net als zijn grootmoeder Juliana en zijn moeder Beatrix de naam te behouden waaronder iedereen hem kende. Op 30 april 2013 werd Willem-Alexander als koning der Nederlanden ingehuldigd. 

Op het Koning Willem-Alexanderplein ligt in de bestrating een 'Kroningsdeksel die aan de inhuldiging herinnert. Deze bijzondere putdeksel heeft de gemeente Dronten cadeau gekregen van de firma Aquafit Milieu uit Mijdrecht. De troonswisseling was een markant punt in de geschiedenis van Nederland dat aandacht verdiende, zeker vanuit de waterbranche. Vanwege de voortrekkersrol die 'waterprins' Willem-Alexander heeft gehad en het afscheid dat hij moest nemen van de waterbranche toen hij koning werd, heeft Aquafix Milieu ieder gemeente in Nederland een 'Kroningsdeksel' cadeau gedaan. Het ontwerp is in opdracht van Aquafix Milieu gemaakt door industrieel ontwerper Paul Bausch van Bausch4Aqua. In het hart van het 'Kroningsdeksel' staat een gestileerde afbeelding van het koningspaar. Het dubbelportret toont het gezicht van koning Willem-Alexander op de voorgrond en daar vlak achter het gelaat van koningin Maxima. Beide zijn en profil en naar links kijkend weergegeven. Onder de afbeelding op de matzwarte deksel staat in in het goud een met de hand geschilderde Nederlandse koningskroon en eveneens in het goud het jaartal 2013. Het 50 kilo zware gietijzeren putdeksel is in een beperkte oplage gegoten door de Belgische gieterij Fondatel Lecomte in Andenne, die gespecialiseerd is in put- en riooldeksels. "Het riooldeksel heeft een levensduur van 30 à 50 jaar, dus de Nederlanders zullen de koningswissel nog lang heugen", aldus sales manager Hans Vercruysse van Fondatel Lecomte.

Om het 'Kroningsdeksel' niet ongebruikt te laten liggen, heeft de afdeling rioolbeheer van de gemeente Dronten de putrand in het straatwerk van het destijds net gerealiseerde Koning Willem-Alexanderplein geïntegreerd. Er werd voor gekozen om de putrand als sierobject in het plein aan te brengen en niet als daadwerkelijke putrand boven een rioolput. Om te voorkomen dat de deksel wellicht “gestolen” zou worden zit de deksel stevig in de putrand vastgelast, waardoor hij niet geopend kan worden. Bron: Erwin Ruiter, Specialist riolering bij de gemeente Dronten.

In nog twee andere Flevolandse gemeenten zijn 'Kroningsdeksels' te vinden. De gemeente Zeewolde plaatsten zeven deksels in het centrum van het dorp en in Noordoostpolder kreeg het deksel een plekje op het Harmen Visserplein in Emmeloord. Urk heeft het 'Kroningsdeksel' wel gekregen, maar de putdeksel is nooit in de straat verwerkt en staat opgeslagen op de gemeentewerf. Het Kroningsdeksel is ook aan de de gemeente Almere aangeboden maar deze heeft hem niet in ontvangst genomen.