Monument voor het overleden kind

Monument voor het overleden kind

Plaats: Dronten

Locatie: De Wissel1

Kunstenaar: Carla Renkema

Materiaal: cortenstaal, basalt, hout, planten

Jaar: 2018


Beschrijving:

Op 9 december 2018, Wereldlichtjesdag, is op begraafplaats De Wissel door wethouder Peter van Bergen een monument onthuld ter nagedachtenis aan het overleden kind. Het monument is een ontwerp van architect Carla Renkema en is een plek waar mensen een overleden kind kunnen gedenken dat geen eigen plekje heeft op de begraafplaats. Het monument is een plaats voor contemplatie, spel en saamhorigheid en verbeeldt tegelijk het begin en einde van het leven. De herinneringsplek bestaat uit drie grote elementen van cortenstaal die een zuil omarmen. De elementen, die samen een cirkel vormen, vertegenwoordigen de symbolische waarde van het getal 3. Ze stellen de drie-eenheid van het christelijke geloof voor, maar staan ook symbool voor Vader – Moeder – Kind(eren). Elk element heeft zijn eigen vorm, hoogte en invulling. ‘Vader’ heeft beloopbare treden, ‘Moeder’ is de plek waar een herinnering geplaatst kan worden en het ‘Kind’ is een zitplek.

Midden tussen de drie elementen staat een ongeveer 1,20 m hoge zuil die bestaat uit een natuurlijk gevormde basalten steen. In de loop der jaren zal zich mos op de zuil hechten, waardoor het meer één geheel met het totale monument zal worden. De herdenkingssteen is door Steenhouwerij van Ommen uit Dronten geschonken aan de Stichting Wereldlichtjesdag Dronten. Bovenin is heel subtiel een mooie weergave van de zon, de hemelpoort en de trap er naar toe uitgehouwen. 

Het 'Monument voor het overleden kind' is een initiatief van beheerder Henk Keijzer van begraafplaats De Wissel en Karin Hofstede en Femke Verhoef van Volatus Uitvaartzorg. Zij hebben samen met de uitvaartorganisaties Pien Gouka, Monuta en Yarden een stichting opgericht om het monument te kunnen realiseren. Door samenwerking en bijdragen van een groot aantal bedrijven en organisaties in de gemeente Dronten is de herdenkingsplek tot stand gekomen. De gemeente Dronten steunt het initiatief, onder meer door grond en sierstenen beschikbaar te stellen en een deel van het onderhoud voor haar rekening te nemen. Het is mogelijk om op het monument een herdenkingsbordje te laten plaatsen.