Open Haven

Open Haven
Open Haven Open Haven Open Haven Open Haven Open Haven Open Haven

Plaats: Zeewolde

Locatie: Kerkplein 8

Architect: H.A. Knoop en P. Nieuwveld

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1985


Beschrijving:

In opdracht van het kerkelijk platform Zeewolde, ontwierp architectenbureau Knoop en Nieuwveld uit Nieuwegein Kerkcentrum Open Haven. Het kon gebouwd worden met behulp van de destijds aanwezige subsidieregeling Kerkenbouw IJsselmeerpolders. Deze regeling stelde kerkgenootschappen in staat met relatief weinig eigen vermogen een kerk te bouwen. In november 1984 ging de eerste paal de grond in. De bouwtijd bedroeg ruim een jaar. De officiële opening vond plaats op 31 januari 1986, al werden met kerstmis 1985 de eerste kerkdiensten gehouden. Het gebouw wordt door de drie verschillende kerkgenootschappen in Zeewolde gebruikt, de Samen op weg gemeente, de Rooms-Katholieke parochie en de Vrijzinnige geloofsgemeenschap. De Open Haven wordt aan weerszijden door winkels omsloten.

De nadruk bij het multifunctionele kerkcentrum ligt op de grote ontmoetingsruimte in het midden van het gebouw. Iedere gebruiker heeft de beschikking over een eigen zaal. De kerkruimten hebben de vorm van twee haaks op elkaar staande rechthoeken. Deze vorm is gekozen om gedeelten van de kerkruimten te kunnen afscheiden. Aan de achterkant van de Open Haven bevindt zich een tuin. De 36 meter hoge open gewerkte kerktoren rijst boven het kerkcentrum uit.

Bij de nieuwbouw van het kerkelijkcentrum was al rekening gehouden met de plaatsing van een carillon. Mede dankzij de inzet van de gemeentelijke en provinciale overheid kon in 1986 een carillon met 47 klokken in de toren geplaatst worden. Het carillon werd op 2 januari 1987 officieel in werking gesteld. In 2009 is het carillon uitgebreid naar 50 klokken en kreeg het een nieuw eikenhouten stokkenklavier. De uitbreiding is mogelijk geworden door financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De laatste drie klokken zijn net als de andere klokken bij de Koninklijke Klokkengieter Eijsbouts gegoten. De grootste klok is evenals de al bestaande basklokken voorzien van een randversiering met paardenmotief, de naam van de gier en de naam van de sponsor. Op de zijkant van de klok staat bovendien een gedicht over de klokken van Zeewolde: Goud glimmend - gloeien klokken - in hun houten hoge huis- weerkaatsen door de polderzon - stralen die alles verwarmen. Het kleinste klokje is voorzien van de naam Jan Verschoor, erelid van de vereniging Vrienden van het Carillon Zeewolde.

Laatste Update zaterdag, 11 januari 2020