ABN-AMRO gebouw

ABN-AMRO gebouw
ABN-AMRO gebouw ABN-AMRO gebouw

Plaats: Zeewolde

Locatie: Kerkplein 10

Architect: Jan Hoogstad

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1988


Beschrijving:

Aan het Kerkplein, grenzend aan het kerkcentrum de Open Hof, staat de ABN-AMRO bank. Het bankgebouw is in 1987/1988 gebouwd naar een ontwerp van de Rotterdamse architect Jan Hoogstad. Het gebouw kenmerkt zich door de open structuur. In beginsel had het gebouw één laag met luifeldak maar is intussen verhoogd met een tweede bouwlaag.

Architect

Jan Hoogstad is op 29 juni 1930 in Rotterdam geboren. Na zijn studie aan HTS studeerde Hoogstad begin jaren vijftig architectuur aan de Academie van Bouwkunst. Vervolgens werkte hij een korte periode bij de architect Herman Bakker. In 1957 richtte hij zijn eigen architectenbureau op. Van 1975 tot en met 1991 werkte hij ook samen met Weeber in HWST. (Hoogstad, Weber, Schulze en van Tilburg). In 1991 richtte Jan Hoogstad, Hoogstad architecten op en werkt sinds 1997 samen met Joost Ector. In 2003 werd het bureau overgenomen door Joost Ector en Max Pape en werd enkele jaren later omgedoopt in Ector Hoogstad. Op 1 januari 2007 heeft Jan Hoogstad zijn directietaken bij dit bureau neergelegd.

Hoogstad wordt vaak met de architecten Carel Weeber en Wim Quist tot de architectuur stroming van het neorationalisme gerekend. Deze architecten zien weinig heil in de gedachte dat een goed gebouw het karakter van de gebruikers kan verbeteren. Architectuur dient zich wat dit betreft bescheiden op te stellen en zich vooral bezig te houden met de eigenlijke architectonische problematiek: van vorm, constructie en functie. De architecten gebruiken bij voorkeur geometrische vormen: een cirkel, een vierkant of een driehoek. Een heldere geometrische hoofdvorm vinden ze niet saai, maar juist begrijpelijk en ruimtelijk interessant. De ontwerpen worden niet gevoelsmatig gemaakt, maar met het verstand. Daarom wordt deze stroming het rationalisme genoemd. Jan Hoogstad overleed op 3 oktober 2018 in Rotterdam.

Bekende gebouwen van Hoogstad zijn; het ministerie van VROM in Den Haag (1985), het stadhuis van Lelystad (1977), het TNO-NITG-gebouw in Utrecht en het Muziekcentrum in Enschede.