Bibliotheek

Bibliotheek
Bibliotheek Bibliotheek Bibliotheek Bibliotheek

Plaats: Zeewolde

Locatie: Kerkstraat 2

Architect: Koen van Velzen

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1989


Beschrijving:

Het gebouw van de voormalige openbare bibliotheek is in 1989 gebouwd naar een ontwerp van architect Koen J. van Velsen. De gevels bestaan uit betonelementen, die niet op de grond staan, maar opgehangen zijn boven een strook glas. Er zitten kleine gaten in zodat er eigenlijk een heel open, maar tegelijkertijd gesloten gevel is ontstaan. Achter deze gaten bevinden zich de ramen. In de voor en achtergevel staan de gaten verticaal, terwijl ze in de zijgevels horizontaal liggen. Half voor het vierkante, betonnen blok staat een rechthoekig glazen bouwwerk. De staalconstructie is op palen geplaatst, zodat de bezoeker eronderdoor kan lopen. Achter de grote glaswanden waren de boekenkasten zichtbaar, waardoor van buiten duidelijk de functie van het gebouw zichtbaar was. Het gebouw bestaat uit allerlei losse elementen die willekeurig in een grote doos lijken te zijn geplaatst. Zo is de voormalig studiezaal als apart gebouwtje binnen het gebouw geplaatst. Het dak van dit gebouwtje heeft een gebogen vorm, en zakt als het ware door de vloer van de verdieping. De verschillende niveaus in het gebopuw worden door hellingbanen met elkaar verbonden. Aan de oostzijde bevindt zich een uitkragend kantoorgedeelte in de vorm van een langwerpige glazen doos op dunne stalen poten. Van Velsen heeft meest onbewerkte materialen naast elkaar gebruikt zoals beton, hout, golfplaat en spaanplaat. Deze voormalige bibliotheek is uniek qua vormgeving en de details maken het ontwerp bijzonder.

Sinds 1995 is een miniatuur van de bibliotheek te bewonderen in Madurodam.

In april 2007 vertok de openbare bibliotheek uit het pand omdat het te klein was en niet meer voldeed aan de eisen. Vastgoedonderneming Shao uit Almere heeft in 2008 het pand van de gemeente gekocht. Lange tijd stond het gebouw leeg. De recessie en het verzet van de architect tegen veranderingen aan het pand werden als belangrijkste redenen genoemd. Omdat het gebouw aan het Ravelijn te groot en te duur was keerde de FlevoMeer Bibliotheek eind april 2016 terug naar de oude locatie en herkreeg het pand aan de Kerkstraat zijn oorspronkelijke bestemming.

Architect

Koen van Velsen is op 17 juli1952 in Hilversum geboren, zijn vader was aannemer. Hij volgde opleidingen aan de LTS en MTS. In 1983 voltooide hij zijn studie aan de Academie van de Bouwkunst. Van Velsen werkte voor de start van zijn bureau van 1971 tot 1977 bij Van der Pol, Blom, Assendelft en Koning. In 1977 startte hij zijn eigen bureau in Hilversum.

n 1986 won hij de Prix de Rome en in 2002 heeft hij de BNA Kubus gewonnen. De kubus is ingesteld in 1965 en is één van de belangrijkste architectuurprijzen van Nederland. De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) kent de kubus toe als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland.

Het bureau van Koen van Velsen heeft een breed oeuvre met gebouwen als de futuristische megabioscoop van Pathé op het Schouwburgplein in Rotterdam, het Stadhuis in Terneuzen, de Rijksacademie in Amsterdam, een aantal bibliotheken waaronder de bibliotheek in Zeewolde, de Universiteitsbibliotheek Utrecht en de Film- en Televisie Academie in Amsterdam .