Biezenburcht

Biezenburcht
Biezenburcht Biezenburcht Biezenburcht Biezenburcht Biezenburcht Biezenburcht Biezenburcht Biezenburcht

Plaats: Zeewolde

Locatie: Zeewolderdijk / Knardijk

Architect: Alberts en Van Huut

materiaal: baksteen

Jaar: 1990


Beschrijving:

Aan de Zeewolderdijk staat op het eind van de Knardijk een overdekt uitkijkpunt annex trafohuisje. Het gebouwtje bevindt zich op een verhoging in het terrein en biedt uitzicht over het Harderbroek, het voormalige sluitgat in de Knardijk en het in het Wolderwijd gelegen eiland de Biezen. 'De Biezenburcht' is ontworpen door Ton Alberts en Max van Huut. Beide architecten behoorde tot de stroming van het organisch bouwen. Het gebouwtje wordt gekenmerkt door speelse baksteenarchitectuur en grillige vormen. De burcht is gebouwd op basis van een pentagon (vijfhoek). Op elk van de uitkijkpunten is een kaart van de omgeving aanwezig.

In februari 2003 heeft de gemeenteraad van Zeewolde besloten dat de 'Biezenburcht door de gemeente wordt opgeknapt voordat het wordt overgedragen aan Natuurmonumenten, eigenaar van het Harderbroek. Dit houdt in dat zij het economisch eigendom krijgen, maar de gemeente het juridisch eigendom behoudt.

Architecten

Anton Carel (Ton) Alberts werd op 6 juli 1927 in Antwerpen (België) geboren. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Amsterdam. In 1954 studeerde hij af aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst. Tot 1974 is hij op deze Academie docent geweest. Na zijn studie startte hij met Har Oudejans een eigen praktijk. Later werd hij met zijn nieuwe bureaupartner Max van Huut de promotor van het organisch bouwen.

In de gebouwen van Alberts is zijn bewondering voor de Spaanse architect Gaudi te herkennen. Onder invloed van de antroposofie is Ton Alberts de rechte hoek gaan mijden. Bij organische architectuur gaat het om gebouwen die vanaf de eerste steen op een natuurlijke manier tot stand gekomen zijn. De gebouwen passen in hun omgeving. De natuur is de belangrijkste inspiratiebron van de architect. Alberts stelde in 1981 in het blad Bres, dat vorm, kleur en materiaal van een ruimte van grote invloed zijn op onze stemming. Organische vormen doen ons vriendelijker en harmonischer aan. Zij beïnvloeden vooral onze intuïtieve (= door de geest waargenomen) ontwikkeling. De architect heeft de verantwoordelijkheid om een omgeving te maken, die een positieve invloed op de mens heeft.

Ton Alberts is op 16 augustus 1999 op 72-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. De architect stond bekend om zijn markante gebouwen zoals het kantoor van de Gasunie in Groningen en het hoofdkantoor van de ING-bank in Amsterdam Zuid-Oost .

Max van Huut is op 7 december 1947 in Djakarta (Indonesië) geboren. Sinds 1958 woont hij in Nederland. Van Huut studeerde aan het Hoger Technisch Instituut in Amsterdam en vervolgens aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Van Huut heeft bij diverse architectenbureaus gewerkt voordat hij in 1975 in dienst kwam bij het architectenbureau van Ton Alberts. Na één van zijn belangrijkste projecten: de NMB Bank in Amsterdam-Zuidoost (tegenwoordig ING), dat hij samen ontwierp met Ton Alberts, werd hij in 1987 partner in het nieuwe Architectenbureau Alberts en van Huut. Na het overlijden van Ton Alberts in 1999 gaat het bureau onder leiding van Max van Huut verder.

Het zoveel mogelijk in de omgeving inpassen van gebouwen door gebruik te maken van de grillige aan de natuur ontleende vormen is de kracht van Architectenbureau Alberts en Van Huut. Met hun ontwerpen voor onder andere het hoofdkantoor voor de Gasunie in Groningen en het gebouw van ING-bank in Amsterdam hebben de architecten van dit bureau de organische architectuur in Nederland op de kaart gezet.