Kerkplein

Kerkplein
Kerkplein Kerkplein

Plaats: Zeewolde

Locatie: Kerkplein

Architect: ontwerpbureau TKA

materiaal: diverde materialen

Jaar: eind 1980


Beschrijving:

Het Kerkplein is ontworpen door ontwerpbureau TKA. Teun Koolhaas legde zijn ideeën vast in ruwe schetsen en tekeningen en Freek Riem en Hubert de Boer hebben de ideeën verder uitontwikkeld. Het rechthoekige plein is 60 x 40 m groot. Het lijnenspel van de verlichtingsdraden vormt een denkbaar 'dak' boven dit plein, dat gedacht is als 'huiskamer' van Zeewolde. Aan het Kerkplein zijn de winkelpanden aan een 2 meter diepe arcade gesitueerd.

Architect

Het Almeerse ontwerpbureauTKA, Teun Koolhaas Associates, werd in 1985 opgericht door de architect Teun Koolhaas ( 1940-2007), samen met de stedenbouwkundige Freek Riem en de landschapsarchitect Hubert de Boer. Het bureau is zowel een stedenbouwkundig bureau, een bureau voor landschapsarchitectuur als een architectenbureau. TKA is vooral bekend om zijn ontwerpen voor stedelijke waterfronten. Het bureau legt zich toe op vormgeving van onze omgeving in de breedste zin. De opdrachten waar het bureau aan werkt, variëren van structuurplannen en gemeentelijke bestemmingsplannen tot gedetailleerde architectonische ontwerpen en bouwplannen.

In 2003 verliet Koolhaas het bureau omdat hij leed aan kanker. Het bedrijf werd voortgezet onder de naam Atelier Dutch. Teun Koolhaas overleed op 3 oktober 2007 op 67-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Koolhaas wordt gerekend tot een van de grote naoorlogse stedebouwkundigen van Nederland. Teun Koolhaas is op 7 januari 1940 geboren in Singapore. Na de capitulatie van Japan, verhuisde het gezin naar Hong Kong. In 1955 kwam Teun Koolhaas naar Nederland om zijn middelbare schoolopleiding te voltooien. Daarna ging hij bouwkunde studeren aan de Technische Hogeschool van Delft. Na zijn afstuderen in 1967 zette Koolhaas zijn studie voort aan de Harvard University en het MIT in de Verenigde Staten. Aan Harvard behaalde hij een graad in de stedenbouwkunde. In 1969 keerde Koolhaas terug naar Nederland, waar hij ging werken voor het architectenbureau Environmental Design NV. Begin jaren zeventig moest deRijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) een structuurplan maken voor de nieuwe stad Almere. In 1972 trad Koolhaas als stedenbouwkundige in dienst van de RIJP.  In hun stedenbouwkundige opzet en voor een deel ook op het niveau van uitwerking in woonwijken zijn Almere en Zeewolde ontworpen door Teun Koolhaas en TKA.