Kroningsboom

Kroningsboom

Plaats: Creil

Locatie: Jan Asselijn

Maker:

materiaal: lindeboom

Jaar: 2013


Beschrijving:

In Creil staan heel veel verschillende bomen maar aan het wandelpad 'Rondommetje Creil' staat wel een heel bijzonder exemplaar, een 'kroningsboom' of 'koningslinde' die herinnert aan de troonsbestijging van Willem-Alexander. De naam 'koningslinde' is ontstaan in de regeerperiode van koning Willem III, de vader van Koningin Wilhelmina. Hij stelde in 1870 de boomkwekers in het rivierengebied schadeloos na een rampzalige overstroming van hun kwekerijen. Omdat alle enten van de lindebomen verloren waren gegaan liet de koning nieuw entmateriaal uit Frankrijk komen, zodat opnieuw met de kweek van lindebomen kon worden begonnen. Uit dankbaarheid heeft men toen de lindeboom de naam 'koningslinde' gegeven. 

Lindebomen worden al eeuwen bij feestelijke gebeurtenissen geplant, vooral bij koninklijke feestelijkheden. Sinds het ontstaan van het Nederlandse koningshuis in 1813, is het traditie om bij de abdicatie (troonsafstand) een kroningsboom te planten, een linde die oranje uitloopt. Overal in Nederland herinneren monumentale lindes aan het koningschap van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Noordoostpolder kent deze traditie nog niet zo lang. De Beatrix boom werd in 1988 in Emmeloord geplant toen koningin Beatrix op 31 januari 50 jaar werd. Op 30 april 2013 werd Willem-Alexander als koning van Nederland ingehuldigd. Ter gelegenheid van de troonswisseling werd in Emmeloord op het Harmen Visserplein de Koning Willem-Alexanderlinde geplant. Op initiatief van de plaatselijke Koninginnedag commissie werd die dag ook in Creil een 'kroningsboom' aangeplant, een Tilia x europaea 'Pallidia', afkomstig van het Latijnse woord Pallidus wat ‘bleek’ betekent. Deze koningslinde groeit uit tot een prachtige, forse pyramidaalvormige boom. De kroon die eerst nog een spitse top heeft wordt later stomper. De twijgen zijn enigszins zigzagvormend. Het bijzondere van de koningslinde is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Als de lindeboom oud wordt, kan zij hol worden vanbinnen, maar doorgroeien aan de buitenkant. Daardoor kan de linde meer dan duizend jaar oud worden. '

Laatste Update dinsdag, 31 juli 2018