Kroningsboom

Kroningsboom

Plaats: Creil

Locatie: Jan Asselijn

Maker:

materiaal: lindeboom

Jaar: 2013


Beschrijving:

In Creil staan heel veel verschillende bomen maar aan het wandelpad 'Rondommetje Creil' staat wel een heel bijzonder exemplaar, een koningslinde die herinnert aan de troonsbestijging van Willem-Alexander.

Lindebomen worden al eeuwen bij feestelijke gebeurtenissen geplant, vooral bij koninklijke feestelijkheden. Sinds het ontstaan van het Nederlandse koningshuis in 1813, is het traditie om bij de abdicatie (troonsafstand) een koningsboom te planten, een linde die oranje uitloopt. Overal in Nederland herinneren monumentale lindes aan het koningschap van koning Willem III en de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Noordoostpolder kent deze lange traditie nog niet. De eerste koningslinde werd in 1988 in Emmeloord geplant toen koningin Beatrix op 31 januari 50 jaar werd. Op 30 april 2013 werd prins Willem-Alexander tot koning gekroond. Ter gelegenheid van de troonswisseling werd in Emmeloord op het Harmen Visserplein de Koning Willem-Alexanderlinde geplant. Op initiatief van de Koninginnedag commissie werd die dag ook in Creil een Kroningsboom aangeplant.

Laatste Update dinsdag, 04 april 2017