Woningen Weteringplein

Woningen Weteringplein
Woningen Weteringplein Woningen Weteringplein Woningen Weteringplein Woningen Weteringplein Woningen Weteringplein

Plaats: Zeewolde

Locatie: Weteringplein

Architect: D. van Woerden en F. Holvast

materiaal: diverse materialen

Jaar: 1991-1992


Beschrijving:

De Groningse architecten Flip Holvast en Dan van Woerden hebben met dit project getracht een goede afronding te geven aan de zichtlijn die langs de ca 1,5 km lange Wetering loopt. Het landschapspark De Wetering van Bas Maters is onderdeel van het 7 km lange traject van de kunstroute van De Verbeelding.

De 8 woningen zijn deels van aluminium gevelbeplating voorzien waardoor het project zich onderscheidt van de overige bebouwing langs het Weteringplein. De woningen zijn bewust in 3 lagen uitgevoerd om de schaal van het landschap aan te kunnen. De woonkamers (smalste deel van het huis) zijn aan de voorgevel gelegen en bieden uitzicht op het landschapspark. Voor de architecten is het van belang dat een project verankerd is in zijn omgeving. Dit kan door middel van een naadloos aansluiten op de directe omgeving of via het contrast in dialoog (samenspraak) met de omgeving.

Architecten

Dan E. van Woerden is geboren in Soest en Flip F. Holvast in Zwolle. Hoewel ze in dezelfde periode in Delft gestudeerd hebben, kennen ze elkaar van het architectenbureau Sterenberg uit Ter Apel. In 1982 richten zij Architectenbureau Holvast & van Woerden op. In die tijd wist het bureau via het winnen van een aantal prijsvragen een positie te veroveren op de bouwmarkt. Zo wisten ze met hun inzending "Amfibie" bij de prijsvraag 'Tijdelijk wonen' in Almere de eerste prijs binnen te slepen. Unaniem heeft de jury de prijs aan het duo toegekend. "Dit plan voldoet in ieder opzicht aan de in de opgave gestelde vragen". Het gebouw is daadwerkelijk gerealiseerd en hoewel het om 'tijdelijk wonen ging', staat het er nog steeds.



Laatste Update vrijdag, 01 juni 2012