Polderland Garden of Love and Fire

Polderland Garden of Love and Fire
Polderland Garden of Love and Fire Polderland Garden of Love and Fire Polderland Garden of Love and Fire Polderland Garden of Love and Fire Polderland Garden of Love and Fire Polderland Garden of Love and Fire Polderland Garden of Love and Fire Polderland Garden of Love and Fire

Plaats: Almere

Locatie: Pampushavenweg

Kunstenaar: Daniel Libeskind

Materiaal: aluminium, water, beton

Jaar: 1997


Beschrijving:

In Pampushout ligt het landschapskunstwerk ‘Polderland Garden of Love and Fire'. Het is ontworpen door architect Daniel Libeskind. Libeskind heeft met kanalen en wandelpaden ingegrepen in de natuur en maakte een tuin voor meditatie. Hij ontwikkelde het idee voor de tuin naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Fuente’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, georganiseerd in 1991 ter ere van de vierhonderdste sterfdag van de Spaanse dichter-mysticus Juan de la Cruz . Het kunstwerk verwijst naar een gedicht van De la Cruz, 'Llama de amor viava' ('De levende vlam van de liefde').

Daniel Libeskind bouwde het kunstwerk op uit vijf lijnen. Drie smalle kanalen verbinden denkbeeldig de drie Europese steden  Almere, de locatie van het kunstwerk, Berlijn, de woonplaats van Libeskind en Salamanca, de geboortestad van Juan de la Cruz. De drie kanalen worden doorsneden door een betonnen strip waarop in het grind een labyrintachtige aluminium sculptuur geplaatst is. De sculptuur symboliseert het zoeken naar de zin van het menselijk bestaan. De vijfde lijn is een wandelpad met bruggen over de kanalen.

Lijnen spelen een belangrijke rol in het werk van Libeskind. De lijn staat voor de grens maar tegelijkertijd voor de verbinding. Zo verbeeldt de lijn onder meer de onderlinge relaties tussen mensen en instellingen in de samenleving. Polderland Garden of Love and Fire’ is een plek om te reflecteren op het verleden en te dromen over een betere toekomst. De aluminium platen werden in 2015 ook al een keer vernield. In 2017 is het kunstwerk gerestaureerd en op 4 oktober opnieuw onthuld. Om verder vandalisme te voorkomen, liet de gemeente boomstammen plaatsen zodat auto's het terrein niet meer konden oprijden. Ook werden de greppels bij het kunstwerk dieper gemaakt. Op 28 september 2023 meldde Almere DEZE WEEK: "Het kunstwerk Polderland Garden of Love and Fire, in het Pampushout, blijkt flink te zijn vernield. Bij curator Martine van Kampen van Landart Flevoland was de vernieling nog niet bekend. […] De curator gaat de vernieling onmiddellijk bij de gemeente melden. 'Dan moet daar besloten worden hoe dit aangepakt gaat worden. Daarvoor wordt doorgaans de Kunstwacht ingesteld.' Wanneer de vernieling heeft plaatsgevonden is niet bekend. […]". Meerdere aluminium platen van het kunstwerkbleken met grof geweld te zijn omgebogen. Kunstwacht kreeg opdracht het kunstwerk te herstellen. In de nacht van 24 op 25 december 2023 is het kunstwerk opnieuw vernield. Omwonenden spreken over een zware explosie bij het kunstwerk. Meerdere aluminium platen zijn beschadigd. De gemeente Almere, eigenaar van het kunstwerk heeft aangifte bij de politie gedaan.

Bekijk bij Omroep Flevoland: Krankzinnig lijnenspel begint in Flevoland.

 

'Llama de amor viava', vertaald door Kees Waaijman en Cees Bartels

VLAM VAN LIEFDE LEVEND
Zangen die de ziel zingt in de innige vereniging met God

O vlam van liefde levend,
die teder treft
het diepste midden van mijn ziel,
want niet meer gruwzaam ben jij, voleind nu, zo jij wilt,
breek het weefsel in deze zoete tegenkomst.

O  mild schroeien,
o strelende verwonding,
o gedweëe hand, o tere aanraking,
die naar eeuwig leen smaakt
en alle schuld betaalt,
slachtend dood in leven hebt veranderd.

O lampen van vuur,
in wier glanzingen
de diepe krochten van de zinnen,
die donker waren en blind,
met ongekende achtzaamheden
warmte en licht ineen aan haar beminde geven.

Hoe zacht en lieflijk
ontwaak jij aan mijn borst,
waar geheimvol jij alleen verblijft,
en in jouw genotvol ademen
van goed en heerlijkheid vol,
hoe fijn wakker jij in mij liefde!

Bron: eikonikon.nl

Kunstenaar

Daniel Libeskind is op 12 mei 1946 in het Poolse Łódź geboren uit een huwelijk van twee Joodse Holocaust-overlevenden. In 1957 vertrokken zij naar Israël. In 1960 emigreerde de familie naar de Verenigde Staten, waar Libeskind vijf jaar later Amerikaans staatsburger werd. Hij studeerde muziek in Israël en New York, stond als accordeonvirtuoos op de bühne en verliet vervolgens de muziek om architect te worden. Van 1965 – 1970 studeerde Libeskind architectuur aan de Cooper Union School for Architecture in New York en van 1970 – 1972 geschiedenis en architectuurtheorie aan de Universiteit van Essex in Engeland, Groot Brittannië. Sinds 1989 woont en werkt Daniel Libeskind in Berlijn. Libeskind laat zich in zijn werk vaak inspireren door de schilderkunst, de muziek en de wiskunde, maar ook door de historische context van een locatie. In veel van zijn werk speelt de leegte, het niet-aanwezige een grote rol. Libeskind is gefascineerd door de lijn, niet alleen als geometrisch principe maar ook als een uitdrukking van de loop van het leven. Hij ontwierp onder meer het Jüdisches Museum Berlin en het Imperial War Museum te Salford (GB). Ook ontwierp hij voor het Royal Ontario Museum in Canada het Michael Lee-Chin Crystal. Met zijn reputatie als architect van het gedenken was Libeskind de aangewezen man om het World Trade Centre te herbouwen. Op voorspraak van Gouverneur Pataki won hij de prijsvraag uiteindelijk ook, hoewel de jury in eerste instantie voor Ravel Viñoly koos. Het hoofdgebouw, de Freedom Tower, wordt een toren van 514 meter hoog. Het wordt de eerste keer dat Libeskind zich aan een wolkenkrabber waagt. In 1989 heeft hij op verzoek van de gemeente Groningen het masterplan ontworpen voor het project Stadsmarkering, ter gelegenheid van het 950-jarig bestaan van de stad Groningen in 1990. Van tien ontwerpers, onder wie ook Libeskind, zijn rond en in de stad werken geplaatst. Van Libeskind is in 1997 bij Almere het landschapskunstwerk Polderland Garden of Love and Fire onthult.