Monument Kraggenburg 60 jaar

Monument Kraggenburg 60 jaar
Monument Kraggenburg 60 jaar Monument Kraggenburg 60 jaar Monument Kraggenburg 60 jaar Monument Kraggenburg 60 jaar Monument Kraggenburg 60 jaar Monument Kraggenburg 60 jaar Monument Kraggenburg 60 jaar Monument Kraggenburg 60 jaar

Plaats: Kraggenburg

Locatie: Voorstraat

Kunstenaar: Willem Hoogeveen

Materiaal: keramiek

Jaar: 2011


Beschrijving:

In 2009 was het precies 60 jaar geleden dat de eerste bewoners hun woning aan de Walstraat betrokken. Het idee om het jubileum op te sieren met een kunstwerk stamt uit 2008. Toen riep de feestcommissie het dorp op om met ideeën te komen voor het 60-jarig bestaan. Daarbij werd ook een kunstwerk genoemd als blijvende herinnering aan deze mijlpaal. Dat idee sprak de feestcommissie wel aan. Een kunstwerk voor en door Kraggenburg. Een monument als ijkpunt voor het verleden, heden en toekomst, waarin de karakteristieken van het dorp worden uitgebeeld. Kunstenaar Willem Hoogeveen maakte in samenspraak met de bewoners van Kraggenburg een ontwerp voor het monument. Het kunstwerk is door de Kraggenburgers zelf gemaakt, iemand maakte de constructietekening, een paar mensen lasten, anderen mozaïekten en weer anderen groeven de fundering uit en stortten beton.

Op 8 januari 2010 werd het monument aan de Voorstraat officieel onthuld door Willem Hoogeveen en enkele kinderen uit het dorp. Het kunstwerk stelt een boom voor, omdat Kraggenburg bosrijk is. Hij staat in een bestraatte cirkel. Deze cirkel staat symbool voor Kraggenburg. De vier zijden van de boom zijn van mozaïek voorzien. Door middel van symbolen is de geschiedenis van Kraggenburg verbeeld. Een zijde toont een vis uit de vroegere Zuiderzee en een schop uit de ontginningstijd. Een andere zijde appels omdat het een fruitgebied is. Het groene vlak eronder staat voor de landbouw in het gebied. Dan een boom en een boot omdat het goed recreëren is in Kraggenburg. En als laatste het vlak van de toekomst, “de jeugd”. De tekening is opgebouwd uit een aantal kindertekeningen van basisschoolleerlingen. Tekeningen van o.a. Ovide Stigt, Jelle Dilrosun, Amerins Kingma, Rhodé Kers, Lukas Stallinga, Mare Botter en Selle Buijnink zijn inspiratie geweest voor het vullen van dit vlak.Tijdens de onthulling gaf Willem Hoogeveen een toelichting waarom juist deze tekeningen in het kunstwerk waren verwerkt, zoals de hedendaagse weg van Lukas Stallinga met de auto van Mare Botter die in het kunstwerk overvloeit in een spoorrails met trein, een mooie toekomstdroom van Ovide Stigt. Bovenop de boom staat een paraplu, als teken van bescherming voor de inwoners van Kraggenburg. De paraplu doet dienst als windwijzer. 

Zie ook: Omroep Flevoland

Kunstenaar

Wilhelmus Johannes Arnoldlus Maria (Willem) Hoogeveen is op 15 augustus 1946 in Stompwijk geboren. In zijn jeugd volgde hij een opleiding tot metaalbewerker en heeft dit beroep enkele jaren uitgeoefend. Toen hij werkeloos werd ging hij werken bij Loesje, en schreef teksten voor de posters. Daar leerde hij creatief denken. Hij ging schilderen en maakte objecten. Zo is hij in de kunst verzeild geraakt en vestigde zich als beeldend kunstenaar in Emmeloord.

Schilderen en drie dimensionale beelden maken gaf Willem Hoogeveen de vrijheid en ruimte die hij zocht. Hij maakte voor zijn kunst vaak gebruik van herkenbare vormen zoals mensen, handen, dieren, boten of gereedschap. Hierbij hield hij wel het gevoel voor de realiteit in het oog, maar gaf er een eigen draai aan zodat het allemaal net even anders is. Willems werk is kleurig, helder, luchtig, optimistisch met de realiteit van het leven als basis. De kunstwerken van Hoogeveen tonen zijn maatschappelijke betrokkenheid. In zijn duidelijk herkenbare stijl reageerde hij op de maatschappij en schopte er graag een beetje tegenaan. Daarnaast heeft de weidse vlakten van de Noordoostpolder, opgebouwd vanuit een ritme waarop je de klok gelijk kunt zetten, hem altijd gefascineerd, met genoegen doorbrak hij deze saaiheid. Kunstwerken van Willem Hoogeveen zijn o.a. te zien in Rutten (Dorpsgevoel, 2004), Emmeloord (De Soep, 2009 en Ode aan de vergeten helden, 2012 ), Kraggenburg (Monumenten Kraggenburg 60 jaar, 2011), Nagele (Mens en zijn polder, 2012) en langs het Ketelzwerfpad en Nieuw Verleden. Langs het Ketelzwerfpad, nabij Ketelmeerweg 5, heeft hij 'Trabant' in klei (2007), 'Museum van Greetje' (2007), 'Surfvogel' (2013) en samen met Cor Sonke 'Vikingschip' (2007) gerealiseerd. Langs Nieuw Verleden, de kunstroute langs het Pionierspad, staat het kunstwerk 'Drie bomen en een stekje' (2011). Eind 2016 exposeerde Hoogeveen aan de Steenwijkerweg het kunstwerk 'de mussen'. Volgens hem kan 'getwitter' beter overgelaten worden aan vogels, want tussen mensen loopt het altijd maar uit de hand. 'De mussen' staan tegenwoordig ook aan de Ketelmeerweg. Het Ketelzwerfpad is sinds december 2020 ingekort waardoor de route niet meer langs de kunstwerken van Hoogeveen loopt. De nieuwe route, waarlangs het kunstwerk 'Bankje' staat, heet Sluitgatpad.

Hoogeveen heeft veel 'tijdelijke' kunstprojekten bij bijzondere evenementen in de Noordoostpolder gemaakt. In deze projecten stond vaak 'de mens' centraal. Zo voerde hij in 2012 twee tijdelijke kunstprojecten uit. Na afloop van project is het kunstwerk 'De mens en zijn polder' semi permanent voor museum Nagele opgesteld. Het tweede kunstwerk 'Ode aan de vergeten helden' kreeg in 2021 een plek in het Voedselbos in Emmeloord. Van 30 juli tot begin november 2014 stond het tijdelijk kunstwerk 'Mens' bij de rotonde Steenwijkerweg-Vollenhoverweg bij Marknesse. Het kunstwerk is ook op het perceel aan de Ketelmeerweg geplaatst. In 2015 maakte Hoogeveen samen met zijn broer Arnold in een geel tulpenveld bij Rutten een schaliegas kunstwerk. Op het kunstwerk was een persoon te zien die bij een boortoren vandaan naar een zon toe vlucht. Hiermee verbeeldde Hoogeveen de wens van de inwoners van Noordoostpolder; geen schaliegas, wél energie van zon en wind. In 2015 werd bij Hoogeveen een tumor in zijn ruggenmerg weggehaald waardoor hij een incomplete dwarsleasie opliep. Sindsdien moest hij de uitvoering van zijn kunstwerken aan anderen overlaten.

Van 30 november 2017 t/m 25 februari 2018 werd in Museum Nagele de expositie ‘Een fascinerende nieuwe wereld' gehouden. Willem Hoogeveen ontwierp als onderdeel van de expositie drie taferelen, 'feest, vissen en toekomst', die tijdelijk aan de drie toegangswegen naar Nagele geplaatst werden. In 2017 werd in de Noordoostpolder '75 jaar droog' gevierd en de vissen waren de eerste vluchtelingen uit de polder, zij moesten vluchten uit de polder omdat het water weg was en kwamen 75 jaar later terug om te kijken wat er van geworden is. In april 2020 stond in één van de tulpenvelden van de Noordoostpolder de boodschap HOU VOL. De gemeente Noordoostpolder wilde tijdens de coronacrisis haar inwoners steunen en vroeg Hoogeveen een kunstwerk te ontwerpen. De tekst kreeg hij aangeleverd van de gemeente en het teken van het coronavirus verzon hij erbij. Het laatste kunstwerk dat hij gerealiseerd heeft was voor de 16e editie van de kunstroute in Natuurpark Lelystad, met het thema ‘Overbruggen’. Daarvoor maakte hij twee vogels, één op een ladder en de andere aan een polsstok. Die komen naar elkaar toe. Hoogeveen tekende de vogels en zijn zwager Wim Keuper uit Rutten zorgde voor de uitvoering in hout. 

Willem Hoogeveen overleed 7 september 2020 in zijn woonplaats Emmeloord. Hij is 73 jaar geworden.