Hemelpost-brievenbus

Hemelpost-brievenbus

Plaats: Ens

Locatie: Zuidert

Kunstenaar:

Materiaal: roestvrijstaal

Jaar: 2021


Beschrijving:

Op zaterdag 20 november 2021 is op initiatief van de werkgroep Remember Them op de begraafplaats in Ens een bijzondere brievenbus geplaatst, een Hemelpost-brievenbus waar nabestaanden die hun dierbare missen een brief of tekening in kunnen stoppen. De eerste brievenbus voor een 'brief naar de hemel' werd op 18 mei 2021 in het park van begraafplaats en crematorium Westerveld in Driehuis geplaatst. Anita Meinema uit Santpoort-Noord schreef na het overlijden van haar man Tjeerd in 2018 regelmatig brieven aan hem. Ze merkte dat dit haar enorm hielp bij het verwerken van haar verlies. Meinema kwam vervolgens op de gedachte dat, als het háár hielp, het misschien ook andere nabestaanden zou kunnen helpen om een ‘brief aan de hemel’ te sturen. Met dat idee stapte ze naar de beheerder van Westerveld en die stond er direct voor open. Het initiatief in Driehuis kreeg landelijk navolging. 

Elsbeth de Kruijf, één van de initiatiefnemers, zag het idee op het nieuws voorbij komen en vond dat zo mooi dat zij samen met Ans Dohmen en Stefan Veldhuis ervoor zorgde dat er een Hemelpost-brievenbus op de begraafplaats in Ens kwam. Bij het plaatsen van de roestvrijstalen envelop brievenbus zou een Lichtjesavond worden georganiseerd, maar vanwege de coronabeperkingen werd de vergunning door de gemeente ingetrokken. De brievenbus op de begraafplaats van Ens was de eerste Hemelpost-brievenbus die in de Noordoostpolder geplaatst is en na Driehuis de tweede in Nederland.

De Hemelpost-brievenbus is een stille, rustige en fysieke plek om een overledenen te herdenken en is er voor iedereen die op een bijzondere manier een brief wil achterlaten voor iemand die hij of zij mist. De brievenbus wordt ieder eerste weekend van de maand geleegd. De post wordt ongelezen bewaard om op Lichtjesavond te worden verbrand. Op zaterdag 19 november 2022 werd op de begraafplaats van Ens voor het eerst een Lichtjesavond gehouden. Bezoekers kregen gelegenheid om in gedachten stil te staan bij overleden dierbaren. Tijdens deze avond werd de ontvangen 'Hemelpost' van het voorgaande jaar in een vuurkorf verbrand. De rook en de vonken werden door de wind meegenomen, richting de hemel, naar degene voor wie de post bedoeld was.