De Ark

De Ark
De Ark De Ark De Ark

Plaats: Dronten

Locatie: De Oost 54

Architect: David Zuiderhoek

materiaal: baksteen

Jaar: 1965 - 1967


Beschrijving:

Op 31 mei 1965 werd de eerste paal geslagen voor de Gereformeerde Kerk De Ark in Dronten. De kerk is ontworpen door architect David Zuiderhoek uit Baarn. De officiële opening vond plaats op 11 maart 1967.

De kerkzaal is in de vorm van een zeshoek gebouwd. Het platte dak sluit aan op de muur, waardoor er een strook vrijkomt waarin glas geplaatst is. De bijgebouwen zijn lager en hebben veel ramen. De nevenruimten (=bijgebouwen) zijn ingepast in een rechthoekige plattegrond. De jeugdkapel is een kleinere versie van de kerkzaal en bevindt zich naast de hoofdingang van de kerk. Daartegenover ligt de kerkzaal. Er bevinden zich twee binnenplaatsen tussen de gebouwen. De gevels zijn van baksteen en de platte daken zijn met ruberoid bedekt.

De kerk heeft een vrijstaande kerktoren, die een vierkante grondvorm heeft. In de kerk bevinden zich een glas-applicatie, een mobile een Avondmaaltafel, een verkondigingswand en een doopvont van de kunstenaar Alfred van Werven (1920-1977).

In 2002-2003 is De Ark verbouwd, o.a. een Jeugdkelder is aan het kerkcentrum toegevoegd. De heropening vond op 15 februari 2003 plaats.

Architect

David Zuiderhoek werd op 26 november 1933 geboren. De Amersfoortse architect ontwierp in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw kerken in Dronten, Amersfoort, Veenendaal, Baarn, Hilversum, Gouda en 's-Hertogenbosch. Hij streefde ernaar kerken te bouwen die contrasteren met hun omgeving. Bij de meeste kerken trachtte hij dit te bereiken door hoge bouw op een veelhoekig grondplan. De gebouwen hadden een plat dak en grote muurvlakken, die niet of nauwelijks versierd zijn. Daarnaast ontwierp hij als stadsarchitect woningen en een groot kantoorgebouw in Amersfoort.

Zuiderhoek overleed op 5 oktober 1993 op 59-jarige leeftijd in Amersfoort.

Laatste Update woensdag, 07 juli 2010