Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

2-09-2010

Figurenomloop Poldertoren stilgezet


Het kunstwerk de figurenomloop in de Poldertoren in Emmeloord is in opdracht van de gemeente stilgezet.

 

Categorie: Kunst

De zes figuren op de omloop komen normaal gesproken twee keer per uur naar buiten. Maar een groep duiven poept het kunstwerk helemaal onder. De gemeente laat nu een stalen constructie maken waarmee de figuren worden beschermd tegen de duiven.

Het is nog niet bekend wanneer die klaar is. De omloop is dit voorjaar nog gerestaureerd.

Zie verder Figurenomloop.

bron: Omroep Flevoland


Laaste update maandag, 04 juni 2018

Nieuws

Pagina 1 van 67  > >>

16 januari 2020
Categorie: Herinneringsmonumenten

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Levenslicht bestaat uit 104.000 fluorescerende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland, die dankzij ultraviolette lampen om de paar seconden worden opgelicht. Met het verlichten van de stenen wordt een hartslag nagebootst. Donderdagavond 16 januari wordt om 19.00 uur het monument eenmalig gepresenteerd in Rotterdam. Daarna worden de stenen over 170 gemeenten verspreid. Van 24 januari t/m 31 januari is een deel van het kunstwerk van 17.00 tot 21.00 uur, m.u.v. zondag 26 januari, op het plein bij de Bethelkerk op Urk te zien. Tijdens de Duitse bezetting woonde op Urk de familie Kropveld. Zij werden op 9 april 1943 in Sobibor vergast. Bron: 4en5mei.nl en Omroep Flevoland.

7 januari 2020
Categorie: Algemeen
Stichting Het Cuypersgenootschap wil dat de gemeente Noordoostpolder De Golfslag uitroept tot een gemeentelijk monument. Dat moet voorkomen dat het gebouw ooit gesloopt wordt. Het Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van kenmerkende en monumentale panden. De Golfslag is een icoon uit de jaren zestig en mag daarom niet gesloopt worden. Bron: Omroep Flevoland
2 januari 2020
Categorie: Website
Sinds begin december 2019 heeft flevolanderfgoed.nl de categorie WINDWIJZERS aan de website toegevoegd. Waar kan je windwijzers in Flevoland vinden? Hoe werkt een windwijzer, welke materialen worden er voor een windwijzer gebruikt en hoe worden ze gemaakt? Naast weerhanen zijn er allerlei andere vormen windwijzers in de provincie te onderscheiden. Lees hier de verhalen.