Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

8-10-2014

Evenement en Herfstvakantie ‘Ontdek het prille begin van Almere’


Tijdens de Herfstvakantie van zaterdag 11 tot en met zondag 19 oktober is bezoekerscentrum De Trekvogel geopend van 12 tot 17 uur. Uniek is dat je een kijkje kunt nemen in het bijgebouw dat voor deze speciale Maand van de Geschiedenis is opengesteld en waar je de sfeer van vervlogen tijden kunt proeven, toen Lely’s laatste werkeiland in gebruik was bij de inpoldering van Zuidelijk Flevoland.

 

Categorie: Erfgoed
In het laatste weekend van de Herfstvakantie is er een speciaal evenement. Kom op zaterdag 18 en zondag 19 oktober naar bezoekerscentrum De Trekvogel aan het Oostvaardersdiep nabij gemaal De Blocq Van Kuffeler en kom alles te weten over de geschiedenis van de oudste plek van Almere en de crashsites van vliegtuigwrakken in Almere. Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn er activiteiten voor het hele gezin. Doe mee met de speurtocht of vouw de mooiste vliegtuigjes en kijk wie het verste komt! Ben je nieuwsgierig naar het ontstaan van Almere of de vliegtuigen in de polderklei, dan is dit het evenement om naar toe te gaan. Want het is de allereerste keer dat dit verhaal verteld wordt en beschikbaar is voor het publiek!
 
Informatie en gezinsactiviteiten
Stichting Ongeland en de Stichting 4 mei herdenking Dronten maken zich sterk voor de markering van crashsites in Dronten (en Flevoland) met een herdenkingspaal en vertellen over hun project. De Aircraft Recovery Group uit Heemskerk is nauw betrokken bij het onderzoek van verschillende crashsites in Almere en toont haar vondsten. Flevo Decals neemt haar miniaturen mee van de vliegtuigen die in Almere zijn neergestort en laten zien hoe deze worden gemaakt. Ook de crew van de oudste (1941) en mooiste vliegende Catalina uit Lelystad is aanwezig om haar vliegend erfgoed te promoten. Meer over het cultureel erfgoed, de kunst en monumenten van Flevoland komt u te weten bij de stand van Flevoland Erfgoed. Tot slot vertellen medewerkers van Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere u alles over de crashsites in Almere en over de unieke locatie van het werkeiland en de gebouwen waarin het bezoekerscentrum De Trekvogel is gevestigd.
 
Lancaster
De eerste crashlocatie die in Almere gemarkeerd gaat worden, op 18 oktober, is die van een Lancaster. Tijdens de vlucht van 30 april / 1 mei 1943 stortte deze Avro-Lancaster - Mk.III - ED706 - DX-A van No. 57 Squadron, RAF Bomber Command - om 02.38 uur neer in het IJsselmeer ten noorden van Muiderberg, nu kavel AZ71 Almere nabij het Lawsonpad. Wrakstukken van dit vliegtuig, geborgen door de Aircraft Recovery Group, zijn nu voor het eerst in Almere te bekijken in een kleine tentoonstelling waar u alles te weten komt over dit type vliegtuig en zijn bemanning en tragische geschiedenis.
 
Werkeiland
Vanaf 1963 wordt er door personeel van de RIJP op het Werkeiland gewoond, in de barakken wordt geslapen, er zijn kantoren en er is een kantina. Dit zijn de oudste bewaard gebleven gebouwen van Almere en staan aan de geboorte van de stad! In deze gebouwen kun je de sfeer van het begin van de jaren 70 opnieuw proeven. Een slaapkamer en badkamer zijn opnieuw ingericht en ook de andere ruimtes ademen de sfeer van vroeger. In het gebouw ontdek je door een expositie de persoonlijke verhalen van mensen die op dit werkeiland gewoond en gewerkt hebben en zo Zuidelijk Flevoland en de stad Almere hebben opgebouwd. Wij roepen u op om uw persoonlijke verhalen aan deze unieke plek met ons te delen en misschien kunt u ons ook helpen met de verdere inrichting!
 
In het kort
Thema ‘werkeiland en vliegtuigwrakken’. Activiteiten voor het hele gezin tijdens evenement op zaterdag 18 en zondag 19 oktober 2014, van 12.00 tot 17.00 uur.
Tijdens Herfstvakantie van 11 tot en met 19 oktober is het bijgebouw met een bescheiden inrichting en expositie geopend tussen 12 en 17 uur.
Bezoekerscentrum De Trekvogel, Oostvaardersdiep 16, 1309 AA Almere.
Gratis toegang, gratis parkeren.
Het oude gebouw is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. Wij helpen u graag!

Nieuws

Pagina 1 van 81  > >>

2 november 2024
Categorie: Herinneringsmonumenten
Eind oktober 2024 werd in het motorblok van het monument 'Rise' in het Bos der Onverzettelijken in Almere sporen van asbest aangetroffen. Volgens een expert is dat logisch. In het verleden was het gebruikelijk dat asbest gebruikt werd om motoren af te dichten. De koppakkingen van vliegtuigmotoren werden van asbest gemaakt. Het motorblok werd onderzocht naar aanleiding van een expositie in het stadshuis in Almere. Daar waren soortgelijke vliegtuigonderdelen te zien. Die werden vooraf onderzocht en bleken asbest te bevatten. Na een speciale behandeling konden ze veilig tentoongesteld worden. Omdat er een vermoeden was dat ook in het motorblok dat voor 'Rise' gebruikt was asbestresten zouden kunnen zitten, heeft de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek (OFGV) een paar monsters afgenomen. Eén monster bleek positief. Als alle testresultaten binnen zijn, wordt gekeken naar de mogelijkheden om het monument zo te behandelen dat er geen asbestvezels kunnen vrijkomen.
19 september 2024
Categorie: Erfgoed
In het Van Veldhuizenbos in Dronten zijn resten van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het toestel, een Avro Lancaster, wordt waarschijnlijk in november 2025 geborgen. Dat duurt volgens de gemeente ongeveer 6 weken. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, worden de bomen op het perceel gekapt en struiken weggehaald. Het is onduidelijk om welk vliegtuig het precies gaat. De hoop is dat er bij de berging een aanwijzing wordt gevonden zoals een onderdeel waarop het unieke serienummer van het vliegtuig staat of een persoonlijk item met een naam erop. In 1959 werden op dezelfde kavel onderdelen van een vliegtuigwrak geborgen en stoffelijke resten van mensen in een geschutskoepel. De resten zijn als 'Unknown Airmen' begraven op Jonkerbos War Cemetery in Nijmegen.
12 juli 2024
Categorie: Kunst

Op 7 oktober 2016 werd het landschapskunstwerk PIER+HORIZON van Paul de Kort bij Kraggenburg onthuld. Door de storm Eunice, die op 18 februari 2022 over Nederland raasde, raakte het landschapskunstwerk ernstig beschadigd. Vier jaar daarvoor raakte het ook al beschadigd tijdens twee stormen op 3 en 18 januari 2018. "We hebben denk ik die natuurkrachten onderschat", zegt De Kort nu. "Eigenlijk heeft die klimaatverandering zich steeds meer laten zien. Als kunstenaar ben ik me ook steeds meer bewust van dat ik daarom andere materialen moet kiezen. "Stalen elementen gaat hij daarom vervangen door houten boomstammen uit het nabijgelegen Kuinderbos. Met de steun van het publiek hoopt hij PIER+HORIZON aan te passen zodat het voor de toekomst bewaard kan blijven. Daarom is De Kort een crowdfunding gestart. Hij heeft € 6000,- nodig. Daarnaast heeft hij van het Cultuurfonds al een subsidie van € 6000,- gekregen. KLIK HIER voor de crowdfunding.