Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

22-05-2012

Website Flevoland Erfgoed bestaat 2 jaar!


Het is 2 jaar geleden dat onze site www.flevolanderfgoed.nl in de lucht ging. Er is in die tijd veel gebeurd.
Categorie: Website

Aanvankelijk besloeg de inhoud hoofdzakelijk de regio Noordoostpolder, en dan nog merendeels cultureel erfgoed en kunst. Sindsdien is er veel toegevoegd. De andere regio's van de provincie Flevoland zijn nu ook goed vertegenwoordigd. Gezien de omvang van het werk zal het nog wel even duren voordat we het grootste deel in kaart hebben gebracht.

Naast tekst en afbeeldingen is er ook veel functionaliteit bijgekomen. Misschien is deze niet altijd in eerste instantie zichtbaar, daarom hebben we een pagina Tips voor gebruik toegevoegd. De functionaliteit zal, naast de inhoud, voortdurend blijven vernieuwen. Binnenkort hopen we u ook via andere wegen (bv. social media) op de hoogte te kunnen houden. Op Recente pagina's kunt u in één oogopslag zien welke pagina's recent zijn aangepast (u kunt de grootte van de lijst zelf aanpassen).

Bezoek onze site dus regelmatig om op de hoogte te blijven van kunst en cultuur in Flevoland.

Nieuws

Pagina 1 van 80  > >>

13 mei 2024
Categorie: Erfgoed

Bij een Rijksmonument denk je niet meteen aan Lelystad, maar NS Station Lelystad Centrum (1988) van architect Peter Kilsdonk maakt grote kans Rijksmonument te worden. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) kijkt naar panden die tussen 1965 en 1990 zijn gebouwd en aangelegd. Deze periode wordt Post 65 genoemd. Het RCE onderzoekt momenteel het jonge erfgoed dat toen is gebouwd. Station Lelystad Centraal is waarschijnlijk het meest zuivere voorbeeld van de high-tech glas met staal stations van de NS uit de periode 1980-2000. Bovendien is het een monument voor het nog zeer jonge Lelystad en staat het daarmee symbool voor de groei die deze periode kenmerkte. Begin 2025 wordt bekend of het station daadwerkelijk een Rijksmonument wordt.

8 april 2024
Categorie: Erfgoed
In december 2023 werd De Goede Rede, het eerste kercentrum van Almere, aangewezen als gemeentelijk monument. Op 6 april 2024 werd het kerkcentrum officieel geopend als gemeentelijk monument. Samen met Irene Visser (echtgenote van de eerste pastor) en twee kinderen uit de geloofsgemeenschap onthulde cultuurwethouder Kees Ahles het monumentenschildje op het gebouw. Het markante gebouw is één van de iconen uit de pionierstijd en het vierde monument van Almere. De aanpak en het ontwerp worden gezien als innovatief en bijzonder voor de kerkbouw in Nederland in de periode 1970-1980.
29 maart 2024
Categorie: Erfgoed
Op 17 december 1942 stortte niet ver van Urk de Lancaster ED333 in de Noordoostpolder neer. Omdat de craslocatie zich in de buurt van de nieuwste Urker woonwijk bevindt heeft de gemeenteraad van Urk het college van B en W gevraagd een straat in de Zeeheldenwijk te vernoemen naar de Canadeese piloot van de bommenwerper, F/O Samuel Lorne McBurney. Bij de crash kwamen alle 7 bemanningsleden om het leven. Omdat er blijvend aandacht moet komen voor het persoonlijke verhaal van de inzittenden van de Lancaster heeft een plaatselijk kunstenaar in opdracht van de gemeente een eerste ontwerp gemaakt voor een herdenkingsmonument dat bij de kruising van het Ensgat en de Michiel de Ruyterallee moet komen. Daarnaast wil de gemeente even verderop een plaquette plaatsen met de namen van de omgekomen bemanning en hun verhaal.