Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

25-02-2011

Stichting Urk in Oorlogstijd herdenkt Urker slachtoffers Holocaust met Stolpersteine


De joodse familie Kropveld die tijdens de oorlog op Urk woonde en in 1944 in vernietigingskamp Sobibor omkwam, krijgt op initiatief van stichting Urk in Oorlogstijd een bijzondere herdenkingsplek voor hun woning in Wijk 8.
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op Urk woonde tijdens de oorlog één joodse familie: vader, moeder en dochter Kropveld. Het gezin woonde van 1940 tot 1942 in Wijk 8. Vader Israël Samuël Kropveld verdiende de kost als koopman. Op 9 april 1943 werd het gezin in Sobibor vergast.

Stichting Urk in Oorlogstijd wil met drie Stolpersteine in het trottoir voor de woning in Wijk 8 een tastbare herinnering aan deze joodse familie achterlaten.
Het project Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die overal in Europa Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) legt op plekken waar joodse Holocaustslachtoffers hebben gewoond. De messing stenen van tien bij tien centimeter worden in het trottoir gelegd en bevatten een tekst, die leesbaar is als men bukt. Op die manier vormen de Stolpersteine een tastbare herinnering aan de joodse slachtoffers die nooit terugkeerden uit de concentratie- en vernietigingskampen.

Het project sluit uitstekend aan bij doelstelling van stichting Urk in Oorlogstijd om de geschiedenis van Urk tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de bevolking onder de aandacht te brengen. Het is de eerste keer dat er Stolpersteine gelegd worden in Flevoland, en waarschijnlijk ook de enige keer, aangezien Flevoland tijdens de oorlog nog grotendeels ingepolderd moest worden.
De onthulling vindt plaats op donderdag 21 april. Gunter Demnig zal zelf naar Urk komen om de onthulling bij te wonen. De stichting wil deze unieke gebeurtenis niet ongemerkt voorbij laten gaan, niet in het minst vanwege de warme banden die bestaan tussen Urk en Israël. Zij is hard op zoek naar sponsors die de onthulling mogelijk willen maken.

bron: Flevopost

Nieuws

Pagina 1 van 74  > >>

19 januari 2022
Categorie: Erfgoed

Het schip 'Queen Anne' dat in de zomer van 2018 bij Rutten is opgegraven, was een zogenoemde Straatvaarder. Het was een middelgroot zeegaand vrachtschip met drie masten en was ongeveer 30 m lang. Het scheepstype was waarschijnlijk een galjoot. Dat is de conclusie die maritiem archeoloog Yftinus van Popta in zijn eindverslag over de opgraving. Bron: Omroep Flevoland.

Lees hier het verhaal over de opgraving van het schip 'Queen Anne'.

 

7 januari 2022
Categorie: Erfgoed

De oudste boom van Lelystad is op 5 januari 2021 door de harde wind geveld. De schietwilg ontsproot in 1950 uit een piketpaaltje van wilgenhout en groeide uit tot een volwaardige boom. De wilg is vernoemd naar ingenieur Marten Klasema, die van 1970 tot 1974 hoofd van de Dienst der Zuiderzeewerken was. De ir. M. Klasema-boom leed sinds 2011 aan de watermerkziekte, die de cellen afsluit waardoor er geen levensvocht meer naar boven gaat en de boom langzaam afsterft.

 

19 september 2021
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op 19 september 2021 heeft koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld, dat ontworpen is door de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Op de stenen van het monument zijn de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden te vinden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's vermoord in concentratie- en vernietigingskampen. De financiering van het monument, dat 15 miljoen euro heeft gekost, is mede mogelijk gemaakt door het adopteren van stenen. De gemeente Urk heeft de stenen van Israël Samuël Kropveld, Hendrika de la Penha en hun jongste dochter Lea geadopteerd, drie joodse mensen die van 29 april 1940 tot 18 mei 1942 op Urk woonden. Op 6 april 1943 werden zij vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar vernietigingskamp Sobibor waar ze op 9 april werden vergast. Op Urk liggen in het trottoir voor het huis Wijk 8-30 drie Stolpersteine die aan deze Joodse familie herinneren.