Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

18-10-2023

Sloop kunstwerk Kubische Fossielen van de kunstenaar Sjoerd Huisman begonnen.


Categorie: Kunst
Op 18 oktober 2023 heeft een aannemer het kunstwerk 'Kubische Fossielen' van de Haarlemse kunstenaar Sjoerd Buisman gesloopt. Met een graafmachine en sloophamer werd het kunstwerk in stukken gehakt. In december 2022 besloot de gemeente Noordoostpolder dat het kunstwerk moest verdwijnen omdat het niet meer voldeen aan de moderne veiligheidseisen. Buisman verzette zich tegen tegen aanpassingen aan het ontwerp en kreeg tot september 2022 de tijd om een opslag voor het kunstwerk te zoeken. Dat is hem niet gelukt. Na 31 jaar het Harmen Visserplein te hebben gesierd verdwijnt het monumentale kunstwerk uit de openbare ruimte en kan er weer een nieuw item toegevoegd worden aan de indrukwekkende lijst van verdwenen kunst in Emmeloord.

Nieuws

Pagina 1 van 82  > >>

20 december 2024
Categorie: Erfgoed

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder heeft de nieuwe beleidsregel voor ontwikkeling kerkgebouwen op basis van het rapport ‘Kerkenvisie’ vastgesteld. In Noordoostpolder staan 49 kerkgebouwen die samen een belangrijke rol spelen in het verhaal van de polder. Het zijn bakens in het landschap en bepalen de identiteit en herkenbaarheid van de dorpen en buurten. Door de aanhoudende ontkerkelijking dreigt in 7 van de 10 dorpen de laatste dorpskerk te verdwijnen. In de Noordoostpolder zijn 3 kerkgebouwen aangewezen als rijksmonument en 8 als gemeentelijk monument. Het college heeft nu het voornemen uitgesproken om nogeens 24 kerkgebouwen aan te wijzen als ‘beeldbepalend element’. Deze status zorgt ervoor dat sloop van de kerken alleen mogelijk is met een omgevingsvergunning.  

4 december 2024
Categorie: Kunst
Nadat dieven het kunstwerk De Tong op de Knardijk in korte tijd drie keer gestript hebben van de koperhuid, wil de provincie Flevoland de volgende keer niet afwachten. Op 19 oktober sloegen de koperdieven voor de eerste maal toe. In etappes werd ongeveer tweederde van het koper gestolen. Het iconische kunstwerk, dat gemaakt is door de inmiddels overleden kunstenaar Rudi van der Wint, wordt nog deze maand weggehaald en voorlopig opgeslagen. De provincie heeft als eigenaar de zorgplicht om het kunstwerk te laten herstellen, maar niet alle statenleden zien een reparatie zitten. De provincie laat nu onderzoeken wat er met het kunstwerk moet gebeuren. Wordt het gerepareerd, keert het terug op De Knardijk of is het einde oefening voor De Tong? De uitkomsten van het onderzoek worden begin 2025 verwacht.
2 november 2024
Categorie: Herinneringsmonumenten
Eind oktober 2024 werd in het motorblok van het monument 'Rise' in het Bos der Onverzettelijken in Almere sporen van asbest aangetroffen. Volgens een expert is dat logisch. In het verleden was het gebruikelijk dat asbest gebruikt werd om motoren af te dichten. De koppakkingen van vliegtuigmotoren werden van asbest gemaakt. Het motorblok werd onderzocht naar aanleiding van een expositie in het stadshuis in Almere. Daar waren soortgelijke vliegtuigonderdelen te zien. Die werden vooraf onderzocht en bleken asbest te bevatten. Na een speciale behandeling konden ze veilig tentoongesteld worden. Omdat er een vermoeden was dat ook in het motorblok dat voor 'Rise' gebruikt was asbestresten zouden kunnen zitten, heeft de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek (OFGV) een paar monsters afgenomen. Eén monster bleek positief. Als alle testresultaten binnen zijn, wordt gekeken naar de mogelijkheden om het monument zo te behandelen dat er geen asbestvezels kunnen vrijkomen.