Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

15-10-2023

Literaire sluitsteen van Jan Wolkers op IJsselmeerdijk tijdelijk verwijderd


Categorie: Kunst

Waterschap Zuiderzeeland heeft de literaire sluitsteen, die op de IJsselmeerdijk tussen Lelystad en de Maximacentrale staat, om veiligheidsredenen verwijderd en de dijkbekleding hersteld. Tijdens een inspectie bleek dat de stenen rond het monument te los zaten en dat leverde gevaar op. Zuiderzeeland werkt in het gebied aan de versterking van de IJsselmeerdijk. Als de werkzaamheden eind 2028 zijn afgerond wordt de sluitsteen teruggeplaatst. Tot die tijd blijft het kunstwerk in de opslag. Het gaat om een zuil van steenbeeldhouwer Britt Nelemans met een gedicht van Jan Wolkers. De literaire sluitsteen is in 1996 op de dijk geplaatst om het 10 jarig bestuurlijk bestaan van de provincie Flevoland te vieren. 

 

Nieuws

Pagina 1 van 81  > >>

19 september 2024
Categorie: Erfgoed
In het Van Veldhuizenbos in Dronten zijn resten van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het toestel, een Avro Lancaster, wordt waarschijnlijk in november 2025 geborgen. Dat duurt volgens de gemeente ongeveer 6 weken. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, worden de bomen op het perceel gekapt en struiken weggehaald. Het is onduidelijk om welk vliegtuig het precies gaat. De hoop is dat er bij de berging een aanwijzing wordt gevonden zoals een onderdeel waarop het unieke serienummer van het vliegtuig staat of een persoonlijk item met een naam erop. In 1959 werden op dezelfde kavel onderdelen van een vliegtuigwrak geborgen en stoffelijke resten van mensen in een geschutskoepel. De resten zijn als 'Unknown Airmen' begraven op Jonkerbos War Cemetery in Nijmegen.
12 juli 2024
Categorie: Kunst

Op 7 oktober 2016 werd het landschapskunstwerk PIER+HORIZON van Paul de Kort bij Kraggenburg onthuld. Door de storm Eunice, die op 18 februari 2022 over Nederland raasde, raakte het landschapskunstwerk ernstig beschadigd. Vier jaar daarvoor raakte het ook al beschadigd tijdens twee stormen op 3 en 18 januari 2018. "We hebben denk ik die natuurkrachten onderschat", zegt De Kort nu. "Eigenlijk heeft die klimaatverandering zich steeds meer laten zien. Als kunstenaar ben ik me ook steeds meer bewust van dat ik daarom andere materialen moet kiezen. "Stalen elementen gaat hij daarom vervangen door houten boomstammen uit het nabijgelegen Kuinderbos. Met de steun van het publiek hoopt hij PIER+HORIZON aan te passen zodat het voor de toekomst bewaard kan blijven. Daarom is De Kort een crowdfunding gestart. Hij heeft € 6000,- nodig. Daarnaast heeft hij van het Cultuurfonds al een subsidie van € 6000,- gekregen. KLIK HIER voor de crowdfunding. 

21 juni 2024
Categorie: Erfgoed
Op 20 juni 2024 was het exact 65 jaar geleden dat de Poldertoren in Emmeloord officieel in gebruik werd genomen door President - commissaris J. Haverkamp van de N.V. Waterleiding Maatschappij Overijssel. Op 13 oktober 2014 maakte minister Bussemaker bekend dat de Poldertoren door het Rijk was aangewezen als Rijksmonument. De voormalige watertoren is daarmee door zijn cultuurhistorische waarde en schoonheid van nationaal belang geworden. De 65e verjaardag van de toren luidt een nieuwe renovatie van het Rijksmonument in, die in het najaar van 2024 moet starten. De renovatie kost 2,5 miljoen euro, waarvan 1,1 miljoen van het Rijk komt. Kijk hier voor meer achtergrond informatie over de Poldertoren, hier over het carillon, hier over de figurenloop en hier vindt u meer informatie over de windwijzer op het dak.