Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

9-01-2023

Kerkenvisie Noordoostpolder


Categorie: Erfgoed
In juli 2019 nam de gemeenteraad van Noordoostpolder een motie aan, waarin het college wordt verzocht een kerkenvisie te ontwikkelen die richting moet geven aan de toekomst van de kerkgebouwen in de polder. De kerkgebouwen zijn van maatschappelijk belang, de gebouwen zijn belangrijk cultureel erfgoed in de gemeente. Voor het opstellen van een lokale kerkenvisie werd € 75.000,- via de decentralisatie-uitkering beschikbaar gesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. De kerkvisie werd in opdracht van de gemeente opgesteld door onderzoeksbureau Kathedraaldenkers. In januari 2023 was het rapport gereed. Dertig gezichtsbepalende kerken in Noordoostpolder moeten beschermd worden, zodat ze voor de gemeenschap behouden blijven en niet ten prooi vallen aan de sloophamer. Elf kerken in Noordoostpolder hebben de status van monument. Maar volgens de onderzoekers verdienen veel meer kerken in Noordoostpolder een monumentale status, omdat ze een bijzondere waarde hebben. Leegstaande kerken worden nu vaak omgebouwd tot woningen. De onderzoekers vinden dat de gemeente moet kijken of een kerkgebouw ook een uitgebreidere maatschappelijke functie zou kunnen krijgen, zodat ze misschien op zondag beschikbaar kunnen blijven voor kerkdiensten.

Nieuws

Pagina 1 van 79  > >>

8 april 2024
Categorie: Erfgoed
In december 2023 werd De Goede Rede, het eerste kercentrum van Almere, aangewezen als gemeentelijk monument. Op 6 april 2024 werd het kerkcentrum officieel geopend als gemeentelijk monument. Samen met Irene Visser (echtgenote van de eerste pastor) en twee kinderen uit de geloofsgemeenschap onthulde cultuurwethouder Kees Ahles het monumentenschildje op het gebouw. Het markante gebouw is één van de iconen uit de pionierstijd en het vierde monument van Almere. De aanpak en het ontwerp worden gezien als innovatief en bijzonder voor de kerkbouw in Nederland in de periode 1970-1980.
29 maart 2024
Categorie: Erfgoed
Op 17 december 1942 stortte niet ver van Urk de Lancaster ED333 in de Noordoostpolder neer. Omdat de craslocatie zich in de buurt van de nieuwste Urker woonwijk bevindt heeft de gemeenteraad van Urk het college van B en W gevraagd een straat in de Zeeheldenwijk te vernoemen naar de Canadeese piloot van de bommenwerper, F/O Samuel Lorne McBurney. Bij de crash kwamen alle 7 bemanningsleden om het leven. Omdat er blijvend aandacht moet komen voor het persoonlijke verhaal van de inzittenden van de Lancaster heeft een plaatselijk kunstenaar in opdracht van de gemeente een eerste ontwerp gemaakt voor een herdenkingsmonument dat bij de kruising van het Ensgat en de Michiel de Ruyterallee moet komen. Daarnaast wil de gemeente even verderop een plaquette plaatsen met de namen van de omgekomen bemanning en hun verhaal.
11 maart 2024
Categorie: Kunst
Land Art Flevoland is bezig om van alle tien landschapskunstwerken in de provincie een 3D-scan te maken. Op die manier worden de kunstwerken vereeuwigd in het archief van de kunstinstelling. Kijk voor het hele artikel op Omroep Flevoland.