Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

12-03-2014

Noordoostpolder akkoord met aanwijzing drie Rijksmonumenten


De gemeente Noordoostpolder is positief over het voornemen van het Rijk om de Poldertoren in Emmeloord, de Gereformeerde Kerk in Nagele en het Waterloopbos in Marknesse aan te wijzen als Rijksmonument.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de gemeente gevraagd om te adviseren over deze voordracht.

 

Categorie: Erfgoed

De RCE doet sinds 2001 onderzoek naar de wederopbouwperiode 1940-1965 met als doel de aandacht en waardering voor deze bijzondere en waardevolle periode te vergroten. Het gaat hierbij om architectuur (en complexen) en groenaanleg.

De RCE heeft op basis van literatuuronderzoek, eigen kennis en de uitgebreide inbreng van het erfgoedveld, gemeenten, partners en experts de drie objecten in de Noordoostpolder geselecteerd.

De gemeente heeft de belanghebbenden, bijvoorbeeld de eigenaren en gebruikers, gevraagd om hun mening te geven over het voornemen van de RCE. Zij hebben allen gereageerd en suggesties gedaan over het te beschermen gebied. De gemeente vraagt de RCE het advies van de belanghebbenden mee te nemen in de uiteindelijke afweging.

De minister neemt dit najaar een besluit over de definitieve aanwijzing tot Rijksmonument. Op dit moment zijn de Poldertoren en de Gereformeerde Kerk in Nagele al gemeentelijk monument.

bron: Flevopost

Nieuws

Pagina 1 van 74  > >>

19 januari 2022
Categorie: Erfgoed

Het schip 'Queen Anne' dat in de zomer van 2018 bij Rutten is opgegraven, was een zogenoemde Straatvaarder. Het was een middelgroot zeegaand vrachtschip met drie masten en was ongeveer 30 m lang. Het scheepstype was waarschijnlijk een galjoot. Dat is de conclusie die maritiem archeoloog Yftinus van Popta in zijn eindverslag over de opgraving. Bron: Omroep Flevoland.

Lees hier het verhaal over de opgraving van het schip 'Queen Anne'.

 

7 januari 2022
Categorie: Erfgoed

De oudste boom van Lelystad is op 5 januari 2021 door de harde wind geveld. De schietwilg ontsproot in 1950 uit een piketpaaltje van wilgenhout en groeide uit tot een volwaardige boom. De wilg is vernoemd naar ingenieur Marten Klasema, die van 1970 tot 1974 hoofd van de Dienst der Zuiderzeewerken was. De ir. M. Klasema-boom leed sinds 2011 aan de watermerkziekte, die de cellen afsluit waardoor er geen levensvocht meer naar boven gaat en de boom langzaam afsterft.

 

19 september 2021
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op 19 september 2021 heeft koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld, dat ontworpen is door de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Op de stenen van het monument zijn de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden te vinden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's vermoord in concentratie- en vernietigingskampen. De financiering van het monument, dat 15 miljoen euro heeft gekost, is mede mogelijk gemaakt door het adopteren van stenen. De gemeente Urk heeft de stenen van Israël Samuël Kropveld, Hendrika de la Penha en hun jongste dochter Lea geadopteerd, drie joodse mensen die van 29 april 1940 tot 18 mei 1942 op Urk woonden. Op 6 april 1943 werden zij vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar vernietigingskamp Sobibor waar ze op 9 april werden vergast. Op Urk liggen in het trottoir voor het huis Wijk 8-30 drie Stolpersteine die aan deze Joodse familie herinneren.