Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

31-01-2014

Architecten willen visie gemeente


De architecten Wim Quist en Koen van Velzen verwijten de gemeente Zeewolde gebrek aan visie. De twee ontwerpers zijn verantwoordelijk voor een aantal markante gebouwen in het dorp. 

 

Categorie: Erfgoed

Donderdagavond vond in Zeewolde voor het eerst in 12 jaar weer een architectuurdebat plaats. De aanwezige architecten vertelden het verhaal achter hun ontwerpen.

Quist, de architect van het gemeentehuis uitte zijn zorg over hoe er in de afgelopen jaren met zijn ontwerp is omgesprongen. Volgens hem wordt onvoldoende rekening gehouden met de geschiedenis. Daarnaast moeten mensen weer leren kijken naar dingen en deze op waarde schatten, aldus Quist.

Ook Van Velzen, die de oude bibliotheek tekende, zette zijn vraagtekens bij het beleid van de gemeente. Hij vindt het onbegrijpelijk dat zijn gebouw zes jaar leeg heeft gestaan.

 

bron: Omroep Flevoland

 

Nieuws

Pagina 1 van 74  > >>

19 januari 2022
Categorie: Erfgoed

Het schip 'Queen Anne' dat in de zomer van 2018 bij Rutten is opgegraven, was een zogenoemde Straatvaarder. Het was een middelgroot zeegaand vrachtschip met drie masten en was ongeveer 30 m lang. Het scheepstype was waarschijnlijk een galjoot. Dat is de conclusie die maritiem archeoloog Yftinus van Popta in zijn eindverslag over de opgraving. Bron: Omroep Flevoland.

Lees hier het verhaal over de opgraving van het schip 'Queen Anne'.

 

7 januari 2022
Categorie: Erfgoed

De oudste boom van Lelystad is op 5 januari 2021 door de harde wind geveld. De schietwilg ontsproot in 1950 uit een piketpaaltje van wilgenhout en groeide uit tot een volwaardige boom. De wilg is vernoemd naar ingenieur Marten Klasema, die van 1970 tot 1974 hoofd van de Dienst der Zuiderzeewerken was. De ir. M. Klasema-boom leed sinds 2011 aan de watermerkziekte, die de cellen afsluit waardoor er geen levensvocht meer naar boven gaat en de boom langzaam afsterft.

 

19 september 2021
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op 19 september 2021 heeft koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld, dat ontworpen is door de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Op de stenen van het monument zijn de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden te vinden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's vermoord in concentratie- en vernietigingskampen. De financiering van het monument, dat 15 miljoen euro heeft gekost, is mede mogelijk gemaakt door het adopteren van stenen. De gemeente Urk heeft de stenen van Israël Samuël Kropveld, Hendrika de la Penha en hun jongste dochter Lea geadopteerd, drie joodse mensen die van 29 april 1940 tot 18 mei 1942 op Urk woonden. Op 6 april 1943 werden zij vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar vernietigingskamp Sobibor waar ze op 9 april werden vergast. Op Urk liggen in het trottoir voor het huis Wijk 8-30 drie Stolpersteine die aan deze Joodse familie herinneren.