Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

25-02-2011

Stichting Urk in Oorlogstijd herdenkt Urker slachtoffers Holocaust met Stolpersteine


De joodse familie Kropveld die tijdens de oorlog op Urk woonde en in 1944 in vernietigingskamp Sobibor omkwam, krijgt op initiatief van stichting Urk in Oorlogstijd een bijzondere herdenkingsplek voor hun woning in Wijk 8.
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op Urk woonde tijdens de oorlog één joodse familie: vader, moeder en dochter Kropveld. Het gezin woonde van 1940 tot 1942 in Wijk 8. Vader Israël Samuël Kropveld verdiende de kost als koopman. Op 9 april 1943 werd het gezin in Sobibor vergast.

Stichting Urk in Oorlogstijd wil met drie Stolpersteine in het trottoir voor de woning in Wijk 8 een tastbare herinnering aan deze joodse familie achterlaten.
Het project Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die overal in Europa Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) legt op plekken waar joodse Holocaustslachtoffers hebben gewoond. De messing stenen van tien bij tien centimeter worden in het trottoir gelegd en bevatten een tekst, die leesbaar is als men bukt. Op die manier vormen de Stolpersteine een tastbare herinnering aan de joodse slachtoffers die nooit terugkeerden uit de concentratie- en vernietigingskampen.

Het project sluit uitstekend aan bij doelstelling van stichting Urk in Oorlogstijd om de geschiedenis van Urk tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de bevolking onder de aandacht te brengen. Het is de eerste keer dat er Stolpersteine gelegd worden in Flevoland, en waarschijnlijk ook de enige keer, aangezien Flevoland tijdens de oorlog nog grotendeels ingepolderd moest worden.
De onthulling vindt plaats op donderdag 21 april. Gunter Demnig zal zelf naar Urk komen om de onthulling bij te wonen. De stichting wil deze unieke gebeurtenis niet ongemerkt voorbij laten gaan, niet in het minst vanwege de warme banden die bestaan tussen Urk en Israël. Zij is hard op zoek naar sponsors die de onthulling mogelijk willen maken.

bron: Flevopost

Nieuws

Pagina 1 van 79  > >>

8 april 2024
Categorie: Erfgoed
In december 2023 werd De Goede Rede, het eerste kercentrum van Almere, aangewezen als gemeentelijk monument. Op 6 april 2024 werd het kerkcentrum officieel geopend als gemeentelijk monument. Samen met Irene Visser (echtgenote van de eerste pastor) en twee kinderen uit de geloofsgemeenschap onthulde cultuurwethouder Kees Ahles het monumentenschildje op het gebouw. Het markante gebouw is één van de iconen uit de pionierstijd en het vierde monument van Almere. De aanpak en het ontwerp worden gezien als innovatief en bijzonder voor de kerkbouw in Nederland in de periode 1970-1980.
29 maart 2024
Categorie: Erfgoed
Op 17 december 1942 stortte niet ver van Urk de Lancaster ED333 in de Noordoostpolder neer. Omdat de craslocatie zich in de buurt van de nieuwste Urker woonwijk bevindt heeft de gemeenteraad van Urk het college van B en W gevraagd een straat in de Zeeheldenwijk te vernoemen naar de Canadeese piloot van de bommenwerper, F/O Samuel Lorne McBurney. Bij de crash kwamen alle 7 bemanningsleden om het leven. Omdat er blijvend aandacht moet komen voor het persoonlijke verhaal van de inzittenden van de Lancaster heeft een plaatselijk kunstenaar in opdracht van de gemeente een eerste ontwerp gemaakt voor een herdenkingsmonument dat bij de kruising van het Ensgat en de Michiel de Ruyterallee moet komen. Daarnaast wil de gemeente even verderop een plaquette plaatsen met de namen van de omgekomen bemanning en hun verhaal.
11 maart 2024
Categorie: Kunst
Land Art Flevoland is bezig om van alle tien landschapskunstwerken in de provincie een 3D-scan te maken. Op die manier worden de kunstwerken vereeuwigd in het archief van de kunstinstelling. Kijk voor het hele artikel op Omroep Flevoland.