Nieuws

12-05-2011

Beide helften wrak 'De Meern 1' geconserveerd


De eerste helft van het Romeinse scheepswrak De Meern 1 is in Lelystad geconserveerd. Het 25 meter lange schip ligt in een tank bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De tweede helft van het Romeinse schip ' De Meern 1' is op 12 mei bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad in gereedheid gebracht voor conservatie.

Categorie: Erfgoed

Het tweede gedeelte gaat dan voor een jaar de conserveringstank in. Het schip werd in 2003 bij Vleuten-De Meern in Utrecht geborgen en naar Lelystad gebracht.

Het is voor het eerst in Nederland dat een houten schip geheel geconserveerd wordt door het onder te dompelen in een conserveringsoplossing.

Het hout gaat minimaal een jaar een tank in. Daarin zit water en een wasachtige substantie die het hout keihard maakt. Het 25 meter lange schip is in tweeën gezaagd omdat het te groot is om in zijn geheel in de tank te bewaren.

Het scheepswrak werd in 2003 bij Vleuten-De Meern in Utrecht geborgen en naar Lelystad gebracht. Later worden de delen weer tegen elkaar gezet.

bron: Omroep Flevoland