Nieuws

25-02-2011

Stichting Urk in Oorlogstijd herdenkt Urker slachtoffers Holocaust met Stolpersteine


De joodse familie Kropveld die tijdens de oorlog op Urk woonde en in 1944 in vernietigingskamp Sobibor omkwam, krijgt op initiatief van stichting Urk in Oorlogstijd een bijzondere herdenkingsplek voor hun woning in Wijk 8.
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op Urk woonde tijdens de oorlog één joodse familie: vader, moeder en dochter Kropveld. Het gezin woonde van 1940 tot 1942 in Wijk 8. Vader Israël Samuël Kropveld verdiende de kost als koopman. Op 9 april 1943 werd het gezin in Sobibor vergast.

Stichting Urk in Oorlogstijd wil met drie Stolpersteine in het trottoir voor de woning in Wijk 8 een tastbare herinnering aan deze joodse familie achterlaten.
Het project Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die overal in Europa Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) legt op plekken waar joodse Holocaustslachtoffers hebben gewoond. De messing stenen van tien bij tien centimeter worden in het trottoir gelegd en bevatten een tekst, die leesbaar is als men bukt. Op die manier vormen de Stolpersteine een tastbare herinnering aan de joodse slachtoffers die nooit terugkeerden uit de concentratie- en vernietigingskampen.

Het project sluit uitstekend aan bij doelstelling van stichting Urk in Oorlogstijd om de geschiedenis van Urk tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de bevolking onder de aandacht te brengen. Het is de eerste keer dat er Stolpersteine gelegd worden in Flevoland, en waarschijnlijk ook de enige keer, aangezien Flevoland tijdens de oorlog nog grotendeels ingepolderd moest worden.
De onthulling vindt plaats op donderdag 21 april. Gunter Demnig zal zelf naar Urk komen om de onthulling bij te wonen. De stichting wil deze unieke gebeurtenis niet ongemerkt voorbij laten gaan, niet in het minst vanwege de warme banden die bestaan tussen Urk en Israël. Zij is hard op zoek naar sponsors die de onthulling mogelijk willen maken.

bron: Flevopost