Nieuws

3-12-2010

Gevelkunst in Nagele gered van sloop


Het kunstwerk met de beeltenis van twee sporters aan de gevel van het Wijk en Sport Gebouw in Nagele blijft behouden.

 

Categorie: Kunst

Het gebouw wordt gesloopt voor een ander multifunctioneel centrum. Inwoonster Marianne van Maanen nam het initiatief om het werk te behouden. Het reliëf, waarop twee sportende figuren te zien zijn, wordt uitgezaagd en tijdelijk opgeslagen of direct herbestemd in de buurt van het oude wijkgebouw, waar het multifunctionele centrum wordt gebouwd.

Het kunstwerk, dat inmiddels eigendom is van Dorpsbelang Nagele, heeft geen grote artistieke waarde, maar is vooral een mooi symbool dat het verdient voor Nagele behouden te blijven. Het reliëf is in 1969 gemaakt door architect Geytenbeek. Het plan is nu om het kunstwerk over te dragen aan Dorpsbelang Nagele, die vervolgens kan zorgen dat het een plekje krijgt in of bij het nieuwe multifunctionele centrum. De gemeente betaalt de kosten voor het uitzagen. Het is overigens geen risicoloze operatie, omdat het reliëf in de wand verwerkt zit. De sloper zal de oude gymzaal als het ware rond het kunstwerk afbreken. Timmer- en aannemersbedrijf Meijer heeft het ingepakt met noppenfolie en een frame. "Er kan echt niets mee gebeuren. Het is absoluut veilig", zegt Hilko Meijer.

De inwoner van Nagele heeft bij het Prins Bernhard Fonds een bedrag aangevraagd voor de herbestemming van het kunstwerk. Het fonds heeft een bedrag van € 2.500,- toegezegd.

bron: Omroep Flevoland en De Stentor
Laaste Update dinsdag, 02 juni 2015 10:24