Nieuws

8-10-2010

Pollie, het oudste skelet van Nederland


Bij de opgraving prehistorisch duin aan de Bisonweg in Swifterbant is waarschijnlijk het oudste skelet van Nederland gevonden. De archeologische site is de afgelopen maanden onderzocht en zal eind okotber worden gesloten voor de verdere bouw van de N23.

 

Categorie: Erfgoed

Inmiddels is vastgesteld dat het skelet heeft toebehoord aan een vrouw, in de leeftijd van tussen de 25 en 35 jaar. Zoals gebruikelijk is krijgt zo'n vondst ook een naam. De archeologen hebben haar Pollie genoemd, met verwijzing naar de Flevopolder, waar ze gevonden is. Vanwege de staat van de botresten is het niet eenvoudig vast te stellen hoe oud het skelet is, maar meerdere aanwijzingen duiden er op dat het kampement op de rivierduinen dateert uit de Middensteentijd, zo' 8800 tot 4000 jaar voor Chr. Nadere datering vergt meer onderzoek. Bijzonder aan deze vindplaats zijn de verscheidene vuurhaarden.

Het skelet is in z'n geheel uitgegraven en voor nader onderzoek naar het Nieuwland Erfgoed Centrum in Lelystad gebracht. Daar zal het op termijn worden tentoongesteld.

Zie verder Opgraving prehistorisch duin.