Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

8-10-2010

Pollie, het oudste skelet van Nederland


Bij de opgraving prehistorisch duin aan de Bisonweg in Swifterbant is waarschijnlijk het oudste skelet van Nederland gevonden. De archeologische site is de afgelopen maanden onderzocht en zal eind okotber worden gesloten voor de verdere bouw van de N23.

 

Categorie: Erfgoed

Inmiddels is vastgesteld dat het skelet heeft toebehoord aan een vrouw, in de leeftijd van tussen de 25 en 35 jaar. Zoals gebruikelijk is krijgt zo'n vondst ook een naam. De archeologen hebben haar Pollie genoemd, met verwijzing naar de Flevopolder, waar ze gevonden is. Vanwege de staat van de botresten is het niet eenvoudig vast te stellen hoe oud het skelet is, maar meerdere aanwijzingen duiden er op dat het kampement op de rivierduinen dateert uit de Middensteentijd, zo' 8800 tot 4000 jaar voor Chr. Nadere datering vergt meer onderzoek. Bijzonder aan deze vindplaats zijn de verscheidene vuurhaarden.

Het skelet is in z'n geheel uitgegraven en voor nader onderzoek naar het Nieuwland Erfgoed Centrum in Lelystad gebracht. Daar zal het op termijn worden tentoongesteld.

Zie verder Opgraving prehistorisch duin.

Nieuws

Pagina 1 van 74  > >>

19 januari 2022
Categorie: Erfgoed

Het schip 'Queen Anne' dat in de zomer van 2018 bij Rutten is opgegraven, was een zogenoemde Straatvaarder. Het was een middelgroot zeegaand vrachtschip met drie masten en was ongeveer 30 m lang. Het scheepstype was waarschijnlijk een galjoot. Dat is de conclusie die maritiem archeoloog Yftinus van Popta in zijn eindverslag over de opgraving. Bron: Omroep Flevoland.

Lees hier het verhaal over de opgraving van het schip 'Queen Anne'.

 

7 januari 2022
Categorie: Erfgoed

De oudste boom van Lelystad is op 5 januari 2021 door de harde wind geveld. De schietwilg ontsproot in 1950 uit een piketpaaltje van wilgenhout en groeide uit tot een volwaardige boom. De wilg is vernoemd naar ingenieur Marten Klasema, die van 1970 tot 1974 hoofd van de Dienst der Zuiderzeewerken was. De ir. M. Klasema-boom leed sinds 2011 aan de watermerkziekte, die de cellen afsluit waardoor er geen levensvocht meer naar boven gaat en de boom langzaam afsterft.

 

19 september 2021
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op 19 september 2021 heeft koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld, dat ontworpen is door de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Op de stenen van het monument zijn de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden te vinden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's vermoord in concentratie- en vernietigingskampen. De financiering van het monument, dat 15 miljoen euro heeft gekost, is mede mogelijk gemaakt door het adopteren van stenen. De gemeente Urk heeft de stenen van Israël Samuël Kropveld, Hendrika de la Penha en hun jongste dochter Lea geadopteerd, drie joodse mensen die van 29 april 1940 tot 18 mei 1942 op Urk woonden. Op 6 april 1943 werden zij vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar vernietigingskamp Sobibor waar ze op 9 april werden vergast. Op Urk liggen in het trottoir voor het huis Wijk 8-30 drie Stolpersteine die aan deze Joodse familie herinneren.