Nieuws

23-09-2010

Steentijdgraf met menselijke skeletresten gevonden


Enkele dagen geleden stuitten de archeologen in Swifterbant op een graf waarin menselijke skeletresten liggen. Het graf is bewaard gebleven dankzij de ligging onder de grondwaterspiegel.

 

Categorie: Erfgoed

Ter plaatse wordt op dit moment onderzoek uitgevoerd naar de ouderdom en het geslacht van de persoon. Vanwege de ligging van het graf op een oud duin komt de datering uit in de periode tussen ca. 8000 – 4500 v. Chr. Het graf in Swifterbant zal de komende dagen worden vrijgelegd en worden gelicht. Het oudst bewaard gebleven skelet van Nederland is tot nu toe dat van Trijntje uit Hardinxveld-Giessendam, dat in 1997 is gevonden bij de aanleg van de Betuweroute. De datering daarvan is ca. 5500 v. Chr.

Onderweg gestorven

In de afgelopen maanden werd al duidelijk dat deze vindplaats, een jachtkamp, ouder is dan vooraf aangenomen. De tijdelijke bewoners van de duintoppen zijn afkomstig uit de midden steentijd, de tijd van jagers en verzamelaars. Door het jaar heen trokken kleine groepen van hooguit twintig personen van plaats naar plaats, het voedsel achterna. Ze hadden geen permanente locatie om te wonen. Geboorte en dood waren onderdeel van het leven onderweg. De levenden trokken verder, de doden bleven achter.

Begrafenisgebruiken

Niet iedereen werd in midden steentijd met zorg begraven. Losse skeletdelen komen met grote regelmaat voor op opgravingen, al dan niet voorzien van dierlijke vraatsporen. Dit geeft aan dat er kennelijk op diverse manieren tegen de doden werd aangekeken. De persoon die nu in de opgraving is aangetroffen, kwam in elk geval in aanmerking voor een begrafenis in een grote langwerpige kuil. Gedetailleerd onderzoek van de kuil, het skelet en de eventuele voorwerpen die er bij worden aangetroffen zullen meer duidelijkheid geven over het begrafenisritueel.

bron: www.archeologien23flevoland.nl