Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

23-09-2010

Steentijdgraf met menselijke skeletresten gevonden


Enkele dagen geleden stuitten de archeologen in Swifterbant op een graf waarin menselijke skeletresten liggen. Het graf is bewaard gebleven dankzij de ligging onder de grondwaterspiegel.

 

Categorie: Erfgoed

Ter plaatse wordt op dit moment onderzoek uitgevoerd naar de ouderdom en het geslacht van de persoon. Vanwege de ligging van het graf op een oud duin komt de datering uit in de periode tussen ca. 8000 – 4500 v. Chr. Het graf in Swifterbant zal de komende dagen worden vrijgelegd en worden gelicht. Het oudst bewaard gebleven skelet van Nederland is tot nu toe dat van Trijntje uit Hardinxveld-Giessendam, dat in 1997 is gevonden bij de aanleg van de Betuweroute. De datering daarvan is ca. 5500 v. Chr.

Onderweg gestorven

In de afgelopen maanden werd al duidelijk dat deze vindplaats, een jachtkamp, ouder is dan vooraf aangenomen. De tijdelijke bewoners van de duintoppen zijn afkomstig uit de midden steentijd, de tijd van jagers en verzamelaars. Door het jaar heen trokken kleine groepen van hooguit twintig personen van plaats naar plaats, het voedsel achterna. Ze hadden geen permanente locatie om te wonen. Geboorte en dood waren onderdeel van het leven onderweg. De levenden trokken verder, de doden bleven achter.

Begrafenisgebruiken

Niet iedereen werd in midden steentijd met zorg begraven. Losse skeletdelen komen met grote regelmaat voor op opgravingen, al dan niet voorzien van dierlijke vraatsporen. Dit geeft aan dat er kennelijk op diverse manieren tegen de doden werd aangekeken. De persoon die nu in de opgraving is aangetroffen, kwam in elk geval in aanmerking voor een begrafenis in een grote langwerpige kuil. Gedetailleerd onderzoek van de kuil, het skelet en de eventuele voorwerpen die er bij worden aangetroffen zullen meer duidelijkheid geven over het begrafenisritueel.

bron: www.archeologien23flevoland.nl

 

Nieuws

Pagina 1 van 79  > >>

8 april 2024
Categorie: Erfgoed
In december 2023 werd De Goede Rede, het eerste kercentrum van Almere, aangewezen als gemeentelijk monument. Op 6 april 2024 werd het kerkcentrum officieel geopend als gemeentelijk monument. Samen met Irene Visser (echtgenote van de eerste pastor) en twee kinderen uit de geloofsgemeenschap onthulde cultuurwethouder Kees Ahles het monumentenschildje op het gebouw. Het markante gebouw is één van de iconen uit de pionierstijd en het vierde monument van Almere. De aanpak en het ontwerp worden gezien als innovatief en bijzonder voor de kerkbouw in Nederland in de periode 1970-1980.
29 maart 2024
Categorie: Erfgoed
Op 17 december 1942 stortte niet ver van Urk de Lancaster ED333 in de Noordoostpolder neer. Omdat de craslocatie zich in de buurt van de nieuwste Urker woonwijk bevindt heeft de gemeenteraad van Urk het college van B en W gevraagd een straat in de Zeeheldenwijk te vernoemen naar de Canadeese piloot van de bommenwerper, F/O Samuel Lorne McBurney. Bij de crash kwamen alle 7 bemanningsleden om het leven. Omdat er blijvend aandacht moet komen voor het persoonlijke verhaal van de inzittenden van de Lancaster heeft een plaatselijk kunstenaar in opdracht van de gemeente een eerste ontwerp gemaakt voor een herdenkingsmonument dat bij de kruising van het Ensgat en de Michiel de Ruyterallee moet komen. Daarnaast wil de gemeente even verderop een plaquette plaatsen met de namen van de omgekomen bemanning en hun verhaal.
11 maart 2024
Categorie: Kunst
Land Art Flevoland is bezig om van alle tien landschapskunstwerken in de provincie een 3D-scan te maken. Op die manier worden de kunstwerken vereeuwigd in het archief van de kunstinstelling. Kijk voor het hele artikel op Omroep Flevoland.