Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

23-09-2010

Steentijdgraf met menselijke skeletresten gevonden


Enkele dagen geleden stuitten de archeologen in Swifterbant op een graf waarin menselijke skeletresten liggen. Het graf is bewaard gebleven dankzij de ligging onder de grondwaterspiegel.

 

Categorie: Erfgoed

Ter plaatse wordt op dit moment onderzoek uitgevoerd naar de ouderdom en het geslacht van de persoon. Vanwege de ligging van het graf op een oud duin komt de datering uit in de periode tussen ca. 8000 – 4500 v. Chr. Het graf in Swifterbant zal de komende dagen worden vrijgelegd en worden gelicht. Het oudst bewaard gebleven skelet van Nederland is tot nu toe dat van Trijntje uit Hardinxveld-Giessendam, dat in 1997 is gevonden bij de aanleg van de Betuweroute. De datering daarvan is ca. 5500 v. Chr.

Onderweg gestorven

In de afgelopen maanden werd al duidelijk dat deze vindplaats, een jachtkamp, ouder is dan vooraf aangenomen. De tijdelijke bewoners van de duintoppen zijn afkomstig uit de midden steentijd, de tijd van jagers en verzamelaars. Door het jaar heen trokken kleine groepen van hooguit twintig personen van plaats naar plaats, het voedsel achterna. Ze hadden geen permanente locatie om te wonen. Geboorte en dood waren onderdeel van het leven onderweg. De levenden trokken verder, de doden bleven achter.

Begrafenisgebruiken

Niet iedereen werd in midden steentijd met zorg begraven. Losse skeletdelen komen met grote regelmaat voor op opgravingen, al dan niet voorzien van dierlijke vraatsporen. Dit geeft aan dat er kennelijk op diverse manieren tegen de doden werd aangekeken. De persoon die nu in de opgraving is aangetroffen, kwam in elk geval in aanmerking voor een begrafenis in een grote langwerpige kuil. Gedetailleerd onderzoek van de kuil, het skelet en de eventuele voorwerpen die er bij worden aangetroffen zullen meer duidelijkheid geven over het begrafenisritueel.

bron: www.archeologien23flevoland.nl

 

Nieuws

Pagina 1 van 74  > >>

19 januari 2022
Categorie: Erfgoed

Het schip 'Queen Anne' dat in de zomer van 2018 bij Rutten is opgegraven, was een zogenoemde Straatvaarder. Het was een middelgroot zeegaand vrachtschip met drie masten en was ongeveer 30 m lang. Het scheepstype was waarschijnlijk een galjoot. Dat is de conclusie die maritiem archeoloog Yftinus van Popta in zijn eindverslag over de opgraving. Bron: Omroep Flevoland.

Lees hier het verhaal over de opgraving van het schip 'Queen Anne'.

 

7 januari 2022
Categorie: Erfgoed

De oudste boom van Lelystad is op 5 januari 2021 door de harde wind geveld. De schietwilg ontsproot in 1950 uit een piketpaaltje van wilgenhout en groeide uit tot een volwaardige boom. De wilg is vernoemd naar ingenieur Marten Klasema, die van 1970 tot 1974 hoofd van de Dienst der Zuiderzeewerken was. De ir. M. Klasema-boom leed sinds 2011 aan de watermerkziekte, die de cellen afsluit waardoor er geen levensvocht meer naar boven gaat en de boom langzaam afsterft.

 

19 september 2021
Categorie: Herinneringsmonumenten

Op 19 september 2021 heeft koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld, dat ontworpen is door de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Op de stenen van het monument zijn de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden te vinden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's vermoord in concentratie- en vernietigingskampen. De financiering van het monument, dat 15 miljoen euro heeft gekost, is mede mogelijk gemaakt door het adopteren van stenen. De gemeente Urk heeft de stenen van Israël Samuël Kropveld, Hendrika de la Penha en hun jongste dochter Lea geadopteerd, drie joodse mensen die van 29 april 1940 tot 18 mei 1942 op Urk woonden. Op 6 april 1943 werden zij vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar vernietigingskamp Sobibor waar ze op 9 april werden vergast. Op Urk liggen in het trottoir voor het huis Wijk 8-30 drie Stolpersteine die aan deze Joodse familie herinneren.