Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

12-08-2010

'Wrak uit Zweden naar Lelystad halen'


De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad wil graag dat een scheepswrak dat voor de kust van Zweden is gevonden naar de provinciehoofdstad komt.

 

Categorie: Erfgoed

Het wrak is waarschijnlijk een zeventiende-eeuws Nederlands schip en het lijkt op het Spookwrak dat al eerder in de Oostzee werd gevonden. Beide schepen zijn waarschijnlijk zogenaamde fluiten, schepen die het boegbeeld waren van de Nederlandse handel op de Oostzee.


Zodra vastgesteld is dat het inderdaad Hollandse schepen zijn, wil de Rijksdienst dat één van de twee schepen gelicht wordt om in Lelystad tentoon te stellen.

bron: Omroep Flevoland

Laaste update maandag, 04 juni 2018

Nieuws

Pagina 1 van 65  > >>

20 september 2019
Categorie: Kunst

Het monument van de Zwitserse kunstenaar Bob Gramsma dat tussen de Spijkweg en Bremerbergdijk in Dronten staat, draagt de naam 'Riff, PD #18245'. Dit achtste landschapskunstwerk is ontworpen ter ere van het 100-jarig bestaan van de Zuiderzeewet. Daarin werd de aanleg van de Afsluitdijk en de drooglegging van Flevoland bepaald. Bron: Omroep Flevoland

2 september 2019
Categorie: Herinneringsmonumenten
Op vrijdag 6 september 2019 zal mevrouw Tini Westerhof-Hartman samen met drie schoolkinderen van basisschool de Arke uit Lemmer, een gedenkplaat onthullen. Die dag is het precies 75 jaar geleden dat bij de Friese sluis het binnenvaartschip de Tjoba gebombardeerd werd door een Mosquito-bommenwerper en vijf leden uit één gezin omkwamen. De plechtigheid begint om 8.55 uur met het luiden van de klokken in Lemmer aansluitend spreekt Piet Zantman, voorzitter van de Stichting Oud Lemmer, Commissaris van de Koning Leen Verbeek en wordt een gedicht voorgelezen door Job Degenaar. Daarna vindt om 9.15 uur de onthulling van het gedenkteken plaats.
29 augustus 2019
Categorie: Kunst

Onder de nieuwe Marknesserbrug bij Emmeloord komt een kunstwerk van 7 x 5 meter te hangen. De gemeente Noordoostpolder nodigt haar inwoners uit om een kunstwerk voor onder het brugdek te bedenken. Het mooiste en origineelste ontwerp wordt beloond met uitvoering er van op een doek onder de Marknesserbrug. Wanneer de brug dan open staat, kunnen wachtenden genieten van een aantrekkelijk ontwerp als warm welkom. Bron: Gemeente Noordoostpolder