Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

12-06-2022

D66 twijfelt aan sloopplannen van de oudste woningen in Emmeloord.


Categorie: Erfgoed

Op 1 juni 2022 kondigde woningcorporatie Mercatus aan dat de huurwoningen in de oudste straten van Emmeloord, de Rietstraat en de Zeebiesstraat, vrijwel zeker gesloopt gaan worden omdat renoveren duurder is dan nieuwbouw. Maar de ruim 75 jaar oude straten vertegenwoordigen een historisch belang als oudste straten in Emmeloord. D66 in Noordoostpolder vindt dat het plan voor sloop van deze woningen nog eens tegen het licht moet worden gehouden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de Noordoostpolder aangewezen als één van de 30 wederopbouwgebieden in Nederland. Grote veranderingen kunnen alleen na overleg met het RCE plaatsvinden. D66 vindt dat er meer gebouwen in Noordoostpolder op de monumentenlijst moeten komen te staan. De partij doet de suggestie om het centrum van Emmeloord aan te wijzen als 'beschermd stadsgezicht'. Ook vanuit de bevolking komen reacties dat deze huizen behouden moeten blijven voor de toekomst. Er is al genoeg gesloopt in Emmeloord. 

Nieuws

Pagina 1 van 81  > >>

4 december 2024
Categorie: Kunst
Nadat dieven het kunstwerk De Tong op de Knardijk in korte tijd drie keer gestript hebben van de koperhuid, wil de provincie Flevoland de volgende keer niet afwachten. Op 19 oktober sloegen de koperdieven voor de eerste maal toe. In etappes werd ongeveer tweederde van het koper gestolen. Het iconische kunstwerk, dat gemaakt is door de inmiddels overleden kunstenaar Rudi van der Wint, wordt nog deze maand weggehaald en voorlopig opgeslagen. De provincie heeft als eigenaar de zorgplicht om het kunstwerk te laten herstellen, maar niet alle statenleden zien een reparatie zitten. De provincie laat nu onderzoeken wat er met het kunstwerk moet gebeuren. Wordt het gerepareerd, keert het terug op De Knardijk of is het einde oefening voor De Tong? De uitkomsten van het onderzoek worden begin 2025 verwacht.
2 november 2024
Categorie: Herinneringsmonumenten
Eind oktober 2024 werd in het motorblok van het monument 'Rise' in het Bos der Onverzettelijken in Almere sporen van asbest aangetroffen. Volgens een expert is dat logisch. In het verleden was het gebruikelijk dat asbest gebruikt werd om motoren af te dichten. De koppakkingen van vliegtuigmotoren werden van asbest gemaakt. Het motorblok werd onderzocht naar aanleiding van een expositie in het stadshuis in Almere. Daar waren soortgelijke vliegtuigonderdelen te zien. Die werden vooraf onderzocht en bleken asbest te bevatten. Na een speciale behandeling konden ze veilig tentoongesteld worden. Omdat er een vermoeden was dat ook in het motorblok dat voor 'Rise' gebruikt was asbestresten zouden kunnen zitten, heeft de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek (OFGV) een paar monsters afgenomen. Eén monster bleek positief. Als alle testresultaten binnen zijn, wordt gekeken naar de mogelijkheden om het monument zo te behandelen dat er geen asbestvezels kunnen vrijkomen.
19 september 2024
Categorie: Erfgoed
In het Van Veldhuizenbos in Dronten zijn resten van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het toestel, een Avro Lancaster, wordt waarschijnlijk in november 2025 geborgen. Dat duurt volgens de gemeente ongeveer 6 weken. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, worden de bomen op het perceel gekapt en struiken weggehaald. Het is onduidelijk om welk vliegtuig het precies gaat. De hoop is dat er bij de berging een aanwijzing wordt gevonden zoals een onderdeel waarop het unieke serienummer van het vliegtuig staat of een persoonlijk item met een naam erop. In 1959 werden op dezelfde kavel onderdelen van een vliegtuigwrak geborgen en stoffelijke resten van mensen in een geschutskoepel. De resten zijn als 'Unknown Airmen' begraven op Jonkerbos War Cemetery in Nijmegen.