Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

19-09-2021

Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld.


Categorie: Herinneringsmonumenten

Op 19 september 2021 heeft koning Willem-Alexander het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam onthuld, dat ontworpen is door de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Op de stenen van het monument zijn de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden te vinden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's vermoord in concentratie- en vernietigingskampen. De financiering van het monument, dat 15 miljoen euro heeft gekost, is mede mogelijk gemaakt door het adopteren van stenen. De gemeente Urk heeft de stenen van Israël Samuël Kropveld, Hendrika de la Penha en hun jongste dochter Lea geadopteerd, drie joodse mensen die van 29 april 1940 tot 18 mei 1942 op Urk woonden. Op 6 april 1943 werden zij vanuit kamp Westerbork op transport gesteld naar vernietigingskamp Sobibor waar ze op 9 april werden vergast. Op Urk liggen in het trottoir voor het huis Wijk 8-30 drie Stolpersteine die aan deze Joodse familie herinneren.

Nieuws

Pagina 1 van 74  > >>

25 februari 2022
Categorie: Erfgoed

De ca. 200 makeringspalen op plekken in Flevoland waar scheepswrakken gevonden zijn worden door de Stichting Landschapsbeheer Flevoland. Vervangen. De Provincie heeft voor het project 'Scheepswrakken voor de Wind' € 100.000,- subsidie verstrekt. Stichting Landschapsbeheer Flevoland verwacht ergens in juni 2022 te kunnen beginnen met de klus, na een vooronderzoek dat verplicht is wanneer in de grond wordt gegraven. Lees hier het hele verhaal. Veel verhalen over de scheepswrakken in Flevoland zijn nu al te vinden op flevolanderfgoed.nl onder de categorie 'Cultureel Erfgoed'.

10 februari 2022
Categorie: Kunst

De Friese kunstenaar Jan Ketelaar wil twee meters hoge weidevogels als toegangspoort tot Friesland of Flevoland bij Lemmer over de A6 plaatsen. Het kunstwerk 'Langstme' verbeeldt een grutto en een kievit die contact zoeken. Op de vogels worden kleine propellertjes geplaatst, zodat ze stroom kunnen opwekken. Tot nu toe niet meer dan een idee. De provincie Friesland, Rijkswaterstaat en de gemeente De Fryske Marren moeten zich nog uitspreken over de plannen. Ketelaar realiseerde al eerdere een zeer groot kunstwerk in de provincie Friesland. Op de Nieuwe Zeedijk bij Holwerd staat sinds 2018/2019 het 5 meter hoge kunstwerk 'Wachten op hoogwater'. Lees hier meer over het project. 

19 januari 2022
Categorie: Erfgoed

Het schip 'Queen Anne' dat in de zomer van 2018 bij Rutten is opgegraven, was een zogenoemde Straatvaarder. Het was een middelgroot zeegaand vrachtschip met drie masten en was ongeveer 30 m lang. Het scheepstype was waarschijnlijk een galjoot. Dat is de conclusie die maritiem archeoloog Yftinus van Popta in zijn eindverslag over de opgraving. Bron: Omroep Flevoland.

Lees hier het verhaal over de opgraving van het schip 'Queen Anne'.