Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

16-08-2021

Onderzoek naar kunst in Noordoostpolder afgerond.


Categorie: Website

Vandaag heeft Flevoland Erfgoed het diepgaande onderzoek naar de kunst in de Noordoostpolder afgerond. De afgelopen jaren is een inventarisatie van de kunstwerken in de polder gemaakt. Papieren archieven zijn handmatig en minutieus doorzocht, honderden bronnen werden geraadpleegd. Zo ontvouwde zich langzaam een compleet beeld van de geschiedenis van de kunst in Noordoostpolder. Deze geschiedenis, tezamen met de kennis van de beeldende kunst, het leven en werken van de kunstenaars en de persoonlijke beschouwingen van de kunstobjecten, heeft een boeiend overzicht opgeleverd met veel nog nooit eerder op internet gepubliceerde informatie. Bekijk hier het overzicht.

 

Nieuws

Pagina 1 van 74  > >>

25 februari 2022
Categorie: Erfgoed

De ca. 200 makeringspalen op plekken in Flevoland waar scheepswrakken gevonden zijn worden door de Stichting Landschapsbeheer Flevoland. Vervangen. De Provincie heeft voor het project 'Scheepswrakken voor de Wind' € 100.000,- subsidie verstrekt. Stichting Landschapsbeheer Flevoland verwacht ergens in juni 2022 te kunnen beginnen met de klus, na een vooronderzoek dat verplicht is wanneer in de grond wordt gegraven. Lees hier het hele verhaal. Veel verhalen over de scheepswrakken in Flevoland zijn nu al te vinden op flevolanderfgoed.nl onder de categorie 'Cultureel Erfgoed'.

10 februari 2022
Categorie: Kunst

De Friese kunstenaar Jan Ketelaar wil twee meters hoge weidevogels als toegangspoort tot Friesland of Flevoland bij Lemmer over de A6 plaatsen. Het kunstwerk 'Langstme' verbeeldt een grutto en een kievit die contact zoeken. Op de vogels worden kleine propellertjes geplaatst, zodat ze stroom kunnen opwekken. Tot nu toe niet meer dan een idee. De provincie Friesland, Rijkswaterstaat en de gemeente De Fryske Marren moeten zich nog uitspreken over de plannen. Ketelaar realiseerde al eerdere een zeer groot kunstwerk in de provincie Friesland. Op de Nieuwe Zeedijk bij Holwerd staat sinds 2018/2019 het 5 meter hoge kunstwerk 'Wachten op hoogwater'. Lees hier meer over het project. 

19 januari 2022
Categorie: Erfgoed

Het schip 'Queen Anne' dat in de zomer van 2018 bij Rutten is opgegraven, was een zogenoemde Straatvaarder. Het was een middelgroot zeegaand vrachtschip met drie masten en was ongeveer 30 m lang. Het scheepstype was waarschijnlijk een galjoot. Dat is de conclusie die maritiem archeoloog Yftinus van Popta in zijn eindverslag over de opgraving. Bron: Omroep Flevoland.

Lees hier het verhaal over de opgraving van het schip 'Queen Anne'.