Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

9-02-2019

Watererfgoed van de Noordoostpolder wordt beschermd


Categorie: Erfgoed

Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en de gemeenten Noordoostpolder en Urk hebben vrijdag 8 februari 2019 een intentieverklaring getekend over bescherming, beheer en behoud van ‘watererfgoed’ in noordelijk Flevoland. Het watersysteem in de Noordoostpolder is uniek en van grote cultuurhistorische waarde omdat het ten grondslag ligt aan het ontstaan van noordelijk Flevoland. Bij beheer en onderhoud van het watersysteem wordt rekening gehouden met de bijzondere waarde, opbouw en uitstraling. De Rijksdienst voor het Cultureel Ergoed heeft de Noordoostpolder in 1996 geselecteerd als een wederopbouwgebied van nationaal belang. Dit onderstreept de unieke positie van de Noordoostpolder in de Nederlandse poldergeschiedenis.

Nieuws

Pagina 1 van 79  > >>

11 maart 2024
Categorie: Kunst
Land Art Flevoland is bezig om van alle tien landschapskunstwerken in de provincie een 3D-scan te maken. Op die manier worden de kunstwerken vereeuwigd in het archief van de kunstinstelling. Kijk voor het hele artikel op Omroep Flevoland.
18 oktober 2023
Categorie: Kunst
Op 18 oktober 2023 heeft een aannemer het kunstwerk 'Kubische Fossielen' van de Haarlemse kunstenaar Sjoerd Buisman gesloopt. Met een graafmachine en sloophamer werd het kunstwerk in stukken gehakt. In december 2022 besloot de gemeente Noordoostpolder dat het kunstwerk moest verdwijnen omdat het niet meer voldeen aan de moderne veiligheidseisen. Buisman verzette zich tegen tegen aanpassingen aan het ontwerp en kreeg tot september 2022 de tijd om een opslag voor het kunstwerk te zoeken. Dat is hem niet gelukt. Na 31 jaar het Harmen Visserplein te hebben gesierd verdwijnt het monumentale kunstwerk uit de openbare ruimte en kan er weer een nieuw item toegevoegd worden aan de indrukwekkende lijst van verdwenen kunst in Emmeloord.
15 oktober 2023
Categorie: Erfgoed

In de Noordoostpolder worden binnen afzienbare tijd elf nieuwe crashpalen geplaatst om plekken te markeren waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigongelukken en noodlandingen zijn geweest. De elf nieuwe locaties kwamen aan het licht door onderzoek van de inmiddels overleden Teunis Schuurman. Volgens Schuurmans lagen op nog acht plekken in Noordoostpolder vliegtuigwrakken. Ook zijn op drie plaatsen paramilitairen omgekomen of geland zonder dat daar een markeringspaal voor is geplaatst. De gemeente Noordoostpolder en Canon De Noordoostpolder onderschrijven zijn conclusies. De gemeente heeft de nieuwe palen inmiddels besteld. Wanneer ze precies geplaatst worden is nog niet duidelijk.