Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

14-02-2018

Dit jaar gedeelde Groene Pluim


Categorie: Erfgoed
Natuurmonumenten en Natuur- en Milieucoöperatie Rivierduingebied hebben de Groene Pluim 2018 gewonnen. Natuur-en Milieucoöperatie Rivierduingebied kreeg de Pluim onder meer voor de inzet om de restanten van de prehistorische Swifterbantcutuur zichtbaar te houden. Bij de aanleg van het gebied werden de restanten van de oeroude leefgemeenschap blootgelegd. Natuurmonumenten heeft de prijs gekregen voor het behoud en ontwikkeling van het openluchtlaboratorium van het Wateloopbos in Noordoostpolder waar in het verleden honderden onderzoeken naar het gedrag van water zijn uitgevoerd. Volgens Natuur- en Milieu Federatie Flevoland, die de prijs sinds 2010 jaarlijks uitreikt, zijn beide prijswinnaars twee toplocaties waar het groene erfgoed zichtbaar wordt voor de recreant. "Prachtige ambassadeurs  voor de provincie".

Nieuws

Pagina 1 van 80  > >>

12 juli 2024
Categorie: Kunst

Op 7 oktober 2016 werd het landschapskunstwerk PIER+HORIZON van Paul de Kort bij Kraggenburg onthuld. Door de storm Eunice, die op 18 februari 2022 over Nederland raasde, raakte het landschapskunstwerk ernstig beschadigd. Vier jaar daarvoor raakte het ook al beschadigd tijdens twee stormen op 3 en 18 januari 2018. "We hebben denk ik die natuurkrachten onderschat", zegt De Kort nu. "Eigenlijk heeft die klimaatverandering zich steeds meer laten zien. Als kunstenaar ben ik me ook steeds meer bewust van dat ik daarom andere materialen moet kiezen. "Stalen elementen gaat hij daarom vervangen door houten boomstammen uit het nabijgelegen Kuinderbos. Met de steun van het publiek hoopt hij PIER+HORIZON aan te passen zodat het voor de toekomst bewaard kan blijven. Daarom is De Kort een crowdfunding gestart. Hij heeft € 6000,- nodig. Daarnaast heeft hij van het Cultuurfonds al een subsidie van € 6000,- gekregen. KLIK HIER voor de crowdfunding. 

21 juni 2024
Categorie: Erfgoed
Op 20 juni 2024 was het exact 65 jaar geleden dat de Poldertoren in Emmeloord officieel in gebruik werd genomen door President - commissaris J. Haverkamp van de N.V. Waterleiding Maatschappij Overijssel. Op 13 oktober 2014 maakte minister Bussemaker bekend dat de Poldertoren door het Rijk was aangewezen als Rijksmonument. De voormalige watertoren is daarmee door zijn cultuurhistorische waarde en schoonheid van nationaal belang geworden. De 65e verjaardag van de toren luidt een nieuwe renovatie van het Rijksmonument in, die in het najaar van 2024 moet starten. De renovatie kost 2,5 miljoen euro, waarvan 1,1 miljoen van het Rijk komt. Kijk hier voor meer achtergrond informatie over de Poldertoren, hier over het carillon, hier over de figurenloop en hier vindt u meer informatie over de windwijzer op het dak.
13 mei 2024
Categorie: Erfgoed

Bij een Rijksmonument denk je niet meteen aan Lelystad, maar NS Station Lelystad Centrum (1988) van architect Peter Kilsdonk maakt grote kans Rijksmonument te worden. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) kijkt naar panden die tussen 1965 en 1990 zijn gebouwd en aangelegd. Deze periode wordt Post 65 genoemd. Het RCE onderzoekt momenteel het jonge erfgoed dat toen is gebouwd. Station Lelystad Centraal is waarschijnlijk het meest zuivere voorbeeld van de high-tech glas met staal stations van de NS uit de periode 1980-2000. Bovendien is het een monument voor het nog zeer jonge Lelystad en staat het daarmee symbool voor de groei die deze periode kenmerkte. Begin 2025 wordt bekend of het station daadwerkelijk een Rijksmonument wordt.