Cultureel erfgoed, kunst en monumenten in Flevoland

19-05-2010

FlevolandErfgoed.nl is online!


Na maanden voorbereiding is het zover: de website is online.
Categorie: Website

Hoewel de inhoud hoofdzakelijk is beperkt tot de Noordoostpolder is de functionaliteit wel al behoorlijk volledig. De volgende stap is Oostelijk Flevoland. Daar is al de nodige inhoud toegevoegd en binnenkort zullen ook de afbeeldingen worden geplaatst. Als laatste zal Zuidelijk Flevoland worden gevuld.

Er is hard gewerkt aan de markeringen in Google Maps. Nu toont de pagina 'Zoek op de kaart' alleen nog plaatsen in de Noordoostpolder, maar met het vullen van de andere regio's zal hier ook aan worden gewerkt. Op de reeds ingevoerde pagina's waar ook de coordinaten zijn ingevuld is een knop 'Zoek op de kaart' die de locatie laat zien. Er wordt nog aan gewerkt de kaart handiger te presenteren.

De onderwijspagina zal binnenkort ook worden gevuld, zodat daar wat specifieke informatie wordt aangeboden.

Onder de tab 'Reageer' kan een feedback-formulier worden ingevuld, waarbij de gebruiker een mening kan geven over deze site.

 

Nieuws

Pagina 1 van 80  > >>

13 mei 2024
Categorie: Erfgoed

Bij een Rijksmonument denk je niet meteen aan Lelystad, maar NS Station Lelystad Centrum (1988) van architect Peter Kilsdonk maakt grote kans Rijksmonument te worden. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) kijkt naar panden die tussen 1965 en 1990 zijn gebouwd en aangelegd. Deze periode wordt Post 65 genoemd. Het RCE onderzoekt momenteel het jonge erfgoed dat toen is gebouwd. Station Lelystad Centraal is waarschijnlijk het meest zuivere voorbeeld van de high-tech glas met staal stations van de NS uit de periode 1980-2000. Bovendien is het een monument voor het nog zeer jonge Lelystad en staat het daarmee symbool voor de groei die deze periode kenmerkte. Begin 2025 wordt bekend of het station daadwerkelijk een Rijksmonument wordt.

8 april 2024
Categorie: Erfgoed
In december 2023 werd De Goede Rede, het eerste kercentrum van Almere, aangewezen als gemeentelijk monument. Op 6 april 2024 werd het kerkcentrum officieel geopend als gemeentelijk monument. Samen met Irene Visser (echtgenote van de eerste pastor) en twee kinderen uit de geloofsgemeenschap onthulde cultuurwethouder Kees Ahles het monumentenschildje op het gebouw. Het markante gebouw is één van de iconen uit de pionierstijd en het vierde monument van Almere. De aanpak en het ontwerp worden gezien als innovatief en bijzonder voor de kerkbouw in Nederland in de periode 1970-1980.
29 maart 2024
Categorie: Erfgoed
Op 17 december 1942 stortte niet ver van Urk de Lancaster ED333 in de Noordoostpolder neer. Omdat de craslocatie zich in de buurt van de nieuwste Urker woonwijk bevindt heeft de gemeenteraad van Urk het college van B en W gevraagd een straat in de Zeeheldenwijk te vernoemen naar de Canadeese piloot van de bommenwerper, F/O Samuel Lorne McBurney. Bij de crash kwamen alle 7 bemanningsleden om het leven. Omdat er blijvend aandacht moet komen voor het persoonlijke verhaal van de inzittenden van de Lancaster heeft een plaatselijk kunstenaar in opdracht van de gemeente een eerste ontwerp gemaakt voor een herdenkingsmonument dat bij de kruising van het Ensgat en de Michiel de Ruyterallee moet komen. Daarnaast wil de gemeente even verderop een plaquette plaatsen met de namen van de omgekomen bemanning en hun verhaal.