Nieuws
Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder heeft de nieuwe beleidsregel voor ontwikkeling kerkgebouwen op basis van het rapport ‘Kerkenvisie’ vastgesteld. In Noordoostpolder staan 49 kerkgebouwen die samen een belangrijke rol spelen in het verhaal van de polder. Het zijn bakens in het landschap en bepalen de identiteit en herkenbaarheid van de dorpen en buurten. Door de aanhoudende ontkerkelijking dreigt in 7 van de 10 dorpen de laatste dorpskerk te verdwijnen. In de Noordoostpolder zijn 3 kerkgebouwen aangewezen als rijksmonument en 8 als gemeentelijk monument. Het college heeft nu het voornemen uitgesproken om nogeens 24 kerkgebouwen aan te wijzen als ‘beeldbepalend element’. Deze status zorgt ervoor dat sloop van de kerken alleen mogelijk is met een omgevingsvergunning.
Bij een Rijksmonument denk je niet meteen aan Lelystad, maar NS Station Lelystad Centrum (1988) van architect Peter Kilsdonk maakt grote kans Rijksmonument te worden. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) kijkt naar panden die tussen 1965 en 1990 zijn gebouwd en aangelegd. Deze periode wordt Post 65 genoemd. Het RCE onderzoekt momenteel het jonge erfgoed dat toen is gebouwd. Station Lelystad Centraal is waarschijnlijk het meest zuivere voorbeeld van de high-tech glas met staal stations van de NS uit de periode 1980-2000. Bovendien is het een monument voor het nog zeer jonge Lelystad en staat het daarmee symbool voor de groei die deze periode kenmerkte. Begin 2025 wordt bekend of het station daadwerkelijk een Rijksmonument wordt.
In de Noordoostpolder worden binnen afzienbare tijd elf nieuwe crashpalen geplaatst om plekken te markeren waar in de Tweede Wereldoorlog vliegtuigongelukken en noodlandingen zijn geweest. De elf nieuwe locaties kwamen aan het licht door onderzoek van de inmiddels overleden Teunis Schuurman. Volgens Schuurmans lagen op nog acht plekken in Noordoostpolder vliegtuigwrakken. Ook zijn op drie plaatsen paramilitairen omgekomen of geland zonder dat daar een markeringspaal voor is geplaatst. De gemeente Noordoostpolder en Canon De Noordoostpolder onderschrijven zijn conclusies. De gemeente heeft de nieuwe palen inmiddels besteld. Wanneer ze precies geplaatst worden is nog niet duidelijk.
De Poldertoren is ooit bedacht als middelpunt van de Noordoostpolder. Toen de watertoren in 1957 gebouwd werd was het de bedoeling dat die precies in het midden van de polder zou komen te staan. Dat was ook altijd aangenomen, maar uit recente berekeningen van de gemeente Noordoostpolder blijkt dat de toren op zijn minst 1200 m naast het middelpunt staat. Er zijn drie rekenmethodes uitgeprobeerd. In alle gevallen staat de Poldertoren niet precies in het midden. In één berekening ligt het middelpunt van de polder niet eens in Emmeloord maar in Nagele, zo'n 8 km verderop. Saillant detail: In een rapport met eerste suggesties van de naamgeving aan de voornaamste elementen in de Noordoostelijke Polder uit 1941 wordt de hoofdplaats op het assenkruis van de polder nog met Nagele aangeduid.
Op 1 juni 2022 kondigde woningcorporatie Mercatus aan dat de huurwoningen in de oudste straten van Emmeloord, de Rietstraat en de Zeebiesstraat, vrijwel zeker gesloopt gaan worden omdat renoveren duurder is dan nieuwbouw. Maar de ruim 75 jaar oude straten vertegenwoordigen een historisch belang als oudste straten in Emmeloord. D66 in Noordoostpolder vindt dat het plan voor sloop van deze woningen nog eens tegen het licht moet worden gehouden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de Noordoostpolder aangewezen als één van de 30 wederopbouwgebieden in Nederland. Grote veranderingen kunnen alleen na overleg met het RCE plaatsvinden. D66 vindt dat er meer gebouwen in Noordoostpolder op de monumentenlijst moeten komen te staan. De partij doet de suggestie om het centrum van Emmeloord aan te wijzen als 'beschermd stadsgezicht'. Ook vanuit de bevolking komen reacties dat deze huizen behouden moeten blijven voor de toekomst. Er is al genoeg gesloopt in Emmeloord.
Half juli 2021 was Natuurmonumenten gestart met de restauratie van de overwoekerde ruïne van het model van de Maasvlaktecentrale in het Waterloopbos. Het schaalmodel in het voormalig Waterloopkundig Laboratorium De Voorst deed begin jaren 70 van de vorige eeuw dienst voor onderzoek naar de koelwatervijver van de destijds nog aan te leggen elektriciteitscentrales. Sinds juni 2022 is het model weer in de oude staat teruggebracht. Het is daarmee het derde model in het Waterloopbos dat gerestaureerd is. De renovatie betrof niet alleen het model van de Maasvlaktecentrale zelf. Ook de bijbehorende Romijnstuw, de aan- en afvoergoten, de doorvoersluizen en kleppenranden zijn bij de werkzaamheden meegenomen. Natuurmonumenten heeft ervoor gezorgd dat de modelplaats Maasvlakstecentrale bewaard blijft voor de toekomst en iedereen ervan kan blijven genieten.
De ca. 200 makeringspalen op plekken in Flevoland waar scheepswrakken gevonden zijn worden door de Stichting Landschapsbeheer Flevoland vervangen. De Provincie heeft voor het project 'Scheepswrakken voor de Wind' € 100.000,- subsidie verstrekt. Stichting Landschapsbeheer Flevoland verwacht ergens in juni 2022 te kunnen beginnen met de klus, na een vooronderzoek dat verplicht is wanneer in de grond wordt gegraven. Lees hier het hele verhaal. Veel verhalen over de scheepswrakken in Flevoland zijn nu al te vinden op flevolanderfgoed.nl onder de categorie 'Cultureel Erfgoed'.
Het schip 'Queen Anne' dat in de zomer van 2018 bij Rutten is opgegraven, was een zogenoemde Straatvaarder. Het was een middelgroot zeegaand vrachtschip met drie masten en was ongeveer 30 m lang. Het scheepstype was waarschijnlijk een galjoot. Dat is de conclusie die maritiem archeoloog Yftinus van Popta in zijn eindverslag over de opgraving. Bron: Omroep Flevoland.
Lees hier het verhaal over de opgraving van het schip 'Queen Anne'.
De oudste boom van Lelystad is op 5 januari 2021 door de harde wind geveld. De schietwilg ontsproot in 1950 uit een piketpaaltje van wilgenhout en groeide uit tot een volwaardige boom. De wilg is vernoemd naar ingenieur Marten Klasema, die van 1970 tot 1974 hoofd van de Dienst der Zuiderzeewerken was. De ir. M. Klasema-boom leed sinds 2011 aan de watermerkziekte, die de cellen afsluit waardoor er geen levensvocht meer naar boven gaat en de boom langzaam afsterft.
In De Meern is een mobiele loods van het voormalig waterloopkundig laboratorium ontdekt die op het punt staat gesloopt te worden. Het gaat volgens Jeroen Ketting van Boei, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van cultureel erfgoed, om een loods met historische waarde. Ketting vindt het de moeite waard om te proberen de loods weer naar Marknesse te krijgen. Natuurmonumenten laat weten samen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed te gaan onderzoeken of een deel van de loods inderdaad bewaard kan worden. Bron: Omroep Flevoland
Norman Vervat van de werkgroep 'Monumentale Kunst' van Erfgoedvereniging Heemschut wil voorkomen dat de kunstwerken De Thuiskomst', 'Oogst', 'Vertrouwd Lichaam, ontelbare zee', het bronzen portretreliëf van dokter J.H. Jansen en twee wanddecoraties die gemaakt zijn door Jos Hermans en Frans Tuinstra door sloop van het voormalig dr. J.H. Jansenziekenhuis in Emmeloord verloren gaan. Hij wil dat de kunstwerken netjes verwijderd worden en herplaatst worden op en plek in Emmeloord waar ze zichtbaar zijn voor het publiek. Het verplaatsen gaat een paar duizend euro per kunstwerk kosten. Vervat heeft goede hoop dat de gemeente en de projectontwikkelaar die kosten voor hun rekening nemen. Bron: Omroep Flevoland. Bekijk hier een eerder bericht over het behoud van de kunstwerken.
Museum Schokland schrijft een publieksprijsvraag uit om de vrouw van ongeveer 30 jaar oud, waarvan de stoffelijke resten in 1990 bij een archeologische opgraving op kavel NP14 gevonden zijn, een naam te geven. De schedel van de vrouw is al jaren in het museum te zien, maar ze krijgt binnenkort een gezicht. Daarvoor is paleokunstenaar Remie Bakker in de arm genomen. Op basis van een 3d-print van de schedel gaat hij een levensechte gezichtsreconstructie maken, die in de derde week van juni gepresenteerd wordt. De vrouw moet voor die tijd een naam hebben. Bron: Omroep Flevoland.
Op initiatief van het Cultuur Historisch Centrum Noordoostpolder en Stichting Canon De Noordoostpolder komen er voor het eind van 2020 informatiepanelen bij de fundamenten van de luchtwachttorens die tijdens de Koude Oorlog ( 1945-1989) in de Noordoostpolder stonden. Op Urk stond luchtwachttoren 6K1, de 6K2 stond in het Emmelerbos in Emmeloord en de 6K3 in het Enserbos in Ens. De betonnen raatbouwtorens zijn in de jaren vijftig in opdracht van het Korps Luchtwachtdienst geplaatst op plekken waar geen hoge gebouwen waren. De luchtwachttorens hebben onderdeel uitgemaakt van een netwerk waarnemingsposten, die werden gebruikt om 'onder de radar' vliegende vijandige vliegtuigen op te speuren. Bron: Omroep Flevoland
Toen op 14 februari 2020 bekend werd dat het Dokter Jansencentrum herontwikkeld gaat worden tot woonlocatie is Flevoland Erfgoed in de pen geklommen en heeft een mail gestuurd aan de wethouders van de gemeente Noordoostpolder met het verzoek zorg te dragen voor het behoud van de daar aanwezige kunstwerken. Een cc. van deze mail werd gestuurd aan erfgoedvereniging Heemschut, één van de oudste particuliere verenigingen voor bescherming van cultuurmonumenten. Hierop heeft Norman Vervat van de Heemschut Werkgroep Monumentale Kunst contact opgenomen met de gemeente Noordoostpolder, wat erin geresulteerd heeft dat de toekomstige projectontwikkelaar Heemschut heeft benaderd over het behoud van de kunstwerken. De projectontwikkelaar en Heemschut zijn nu in gesprek om tot een goed plan voor behoud te komen.
Maritiem archeoloog Yftinus van Poptma was bezig met de documentatie van een 19e eeuws scheepswrak toen hij in een archiefmap stuitte op het wrak QZ18 dat in de jaren '70 bij Zeewolde was opgegraven. Rond het wrak werden veertien kleine stukjes papier gevonden. Door de tekstfragmenten te bestuderen, heeft Van Popta het wrak kunnen identificeren. Het gaat om 'De Drie Gezusters', een tjalk die in de nacht van 20 op 21 juni 1893 zonk in de Zuiderzee. Bron: Omroep Flevoland
De gemeente Almere wil een miljoen euro uittrekken om een Short Stirling III BK710 uit de Tweede Wereldoorlog te bergen in het Markermeer. De bommenwerper ligt nabij het gemaal Blocq van Kuffeler, met de stoffelijke resten van zes van de zeven Britse bemanningsleden nog in het wrak. Het college van B en W vindt het naar de nabestaanden toe belangrijk dat de resten van hun familieleden worden geborgen. Bron: Omroep Flevoland
Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en de gemeenten Noordoostpolder en Urk hebben vrijdag 8 februari 2019 een intentieverklaring getekend over bescherming, beheer en behoud van ‘watererfgoed’ in noordelijk Flevoland. Het watersysteem in de Noordoostpolder is uniek en van grote cultuurhistorische waarde omdat het ten grondslag ligt aan het ontstaan van noordelijk Flevoland. Bij beheer en onderhoud van het watersysteem wordt rekening gehouden met de bijzondere waarde, opbouw en uitstraling. De Rijksdienst voor het Cultureel Ergoed heeft de Noordoostpolder in 1996 geselecteerd als een wederopbouwgebied van nationaal belang. Dit onderstreept de unieke positie van de Noordoostpolder in de Nederlandse poldergeschiedenis.
Een scheepswrak van 30 meter lang en 7 meter breed, uit het midden van de 18e eeuw, wordt 'ingepakt' om rotting van het hout te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat het wrak nog in goede staat is. Door het in de grond in te pakken in folie, wordt verdere rotting van het hout voorkomen en blijft het bewaard voor toekomstig onderzoek. De provincie Flevoland kuilt er nu drie in, waaronder het wrak in het Reve-Abbertbos. Bron: Flevopost.
Aan boord van het 18 eeeuwse scheepswrak van waarschijnlijk een Engelse koopvaarder, is een 'bizarre vondst' gedaan. In het wrak aan de Hopweg bij Rutten werd een glazen drankflesje aangetroffen. Ondanks de losse kurk zat er nog steeds sterke drank in het flesje. 'Driehonderd jaar oud... Wat voor drank zou het zijn?' vragen de archeologen van het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen zich af. Bron: Flevopost
De Deltagoot wordt op dit moment gerestaureerd en krijgt daarmee ook een nieuwe functie als monument. Tot 2015 was het betonnen kanaal onderdeel van het openluchtlaboratorium De Voorst en werd gebruikt om golfbewegingen na te bootsen. Drie jaar geleden is besloten de techniek te verplaatsen naar Deltares aan de Rotterdamseweg in Delft. Natuurmonumenten kreeg het stuk bos met de goot in handen en besloot er wat speciaals mee te doen. In samenwerking met bureau Raaaf en atelier Lyon is het ontwerp van het nieuwe monument, dat in september voor het publiek wordt opengesteld, tot stand gekomen. Bron: Omroep Flevoland
Benieuwd naar het ontwerp van het monument, kijk hier.
Het is de bedoeling van de gemeente Lelystad dat vier gebieden van het werkeiland worden aangewezen als gemeentelijk monument. Het gaat om de gebieden het Houten Kamp, het Stenen Kamp, het sluizencomplex met het gemaal Wortman en de historische woningen ten noordoosten van het gemaal. Het werkeiland was het eerste bewoonde deel van het toen nog niet ingepolderde Oostelijk Flevoland. Hier woonden de dijk- en polderwerkers in barakken. Het college wil vanwege het cultuurhistorisch belang een aantal panden en terreinen van het gebied aanwijzen als gemeentelijk monument. Bron: Omroep Flevoland
In de kelder van het gemeentehuis in Dronten staan twee deuren van de oude Meerpaal waarop kunstenaar Pierre van Soest een wandschildering heeft aangebracht. De gemeente heeft het bedrijf Art Conservation laten onderzoek wat conservatie zou kosten. Art Conservation concludeerde dat de wandschildering een hoge cultuurhistorische waarde heeft.
Conservering gaat minimaal € 10.000,- kosten. Bron: Omroep Flevoland
Het college van B&W van Lelystad heeft besloten dat de twee dienstwoningen in het voormalige Viskwekergebied aan de Karperweg niet benoemd worden tot gemeentelijk monument. De woningen, die in 1961 ontworpen zijn door architect Romke de Vries, waren daarvoor wel aangedragen. De woningen staan wel op de erfgoedlijst. Bron: Flevopost
Bezoekerscentrum Waterloopbos van Natuurmonumenten verwelkomde in 2015 een recordaantal gasten. Meer dan 15.000 bezoekers namen een kijkje, een verdubbeling van het gemiddelde van de afgelopen jaren. "Dit laat duidelijk zien dat het Waterloopbos steeds belangrijker wordt als cultuurhistorische bestemming voor bezoekers van de Noordoostpolder", aldus woordvoerder Rutger de Vries van Natuurmonumenten. De verwachting is dat door de aanwijzing van het Waterloopbos als Rijksmonument in 2016 het aantal gasten verder zal groeien. Bron: Flevopost
Pad vernoemd naar bommenwerper
Het naamloze schelpenpad bij de Vliegtuigweg in Noordoostpolder heeft een naam gekregen: het Dinah Mightpad. Het bordje werd vrijdagochtend onthuld.
Het pad is vernoemd naar een Amerikaanse bommenwerper, die in februari 1944 een noodlanding maakte bij Schokland. Alle bemanningsleden werden vrijwel meteen krijgsgevangen genomen. Het wrak van het vliegtuig heeft tot 1948 in de Noordoostpolder gelegen.
Het pad is in die tijd ontstaan doordat veel nieuwsgierige polderbewoners naar het toestel kwamen kijken.
Bron: Omroep Flevoland
Een graafmachinebestuurder heeft vorige week bij werkzaamheden aan de Pascallaan in Lelystad een anker gevonden dat vermoedelijk afkomstig is van een VOC-schip. Nieuw Land Erfgoedcentrum gaat woensdag meer bekendmaken over de archeologische vondst.
De Poldertoren in Emmeloord is door het Rijk aangewezen als Rijksmonument. De voormalige watertoren is daarmee door zijn cultuurhistorische waarde en schoonheid van nationaal belang geworden.
Tijdens de Herfstvakantie van zaterdag 11 tot en met zondag 19 oktober is bezoekerscentrum De Trekvogel geopend van 12 tot 17 uur. Uniek is dat je een kijkje kunt nemen in het bijgebouw dat voor deze speciale Maand van de Geschiedenis is opengesteld en waar je de sfeer van vervlogen tijden kunt proeven, toen Lely’s laatste werkeiland in gebruik was bij de inpoldering van Zuidelijk Flevoland.
De provincie Flevoland gaat onderzoeken hoe het gesteld is met de conditie van zo'n twintig scheepswrakken in de Flevolandse bodem. Hiervoor wordt een bedrag van bijna 25.000 euro beschikbaar gesteld.
De provincie Flevoland breidt een eerder onderzoek naar de conditie van scheepswrakken uit. Het gaat daarbij om een steekproef bij twintig vindplaatsen. Afgelopen voorjaar al zijn acht scheepswrakken onderzocht.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de gemeente gevraagd om te adviseren over deze voordracht.
De architecten Wim Quist en Koen van Velzen verwijten de gemeente Zeewolde gebrek aan visie. De twee ontwerpers zijn verantwoordelijk voor een aantal markante gebouwen in het dorp.
Het verrotte palenscherm op Urk moet meter voor meter worden vernieuwd door lokale aannemers. De gemeenteraad van Urk wil dat wethouder Geert Post daar zo snel mogelijk mee begint.
Dronten gaat 130.000 euro uittrekken om een bommenwerper uit het Ketelmeer te bergen. Daar was de gemeenteraad het donderdagavond unaniem over eens.
Een vrachtschip uit de 18e eeuw dat in een akker in Dronten ligt, wordt opgegraven. Dat heeft het Nieuw Land Erfgoedcentrum bekend gemaakt.
Bij het scheepswrak aan de Vogelweg in Lelystad zijn deze zomer zo'n 46 oude munten opgegraven. Deze munten zijn de afgelopen maanden minutieus schoongemaakt door RCE Scheepsarcheologie uit Lelystad.
Op de Open Monumentendag (zaterdag 8 september) zijn 2 informatiepanelen onthuld door wethouder Jop Fackeldey en gedeputeerde Jaap Lodders. De ceremonie vond plaats naar aanleiding van de verklaring tot rijksmonument van het scheepswrak wat in 1999 is aangetroffen bij het uitdiepen van de vaargeul Amsterdam-Lemmer.
Archeologen hebben maandag de laatste resten geborgen van het zestiende eeuwse scheepswrak, dat aan de Vogelweg in Lelystad lag.
Een skelet van zeven millennia oud is woensdag aangekomen in museum Nieuw Land in Lelystad. Michelle, vernoemd naar de archeoloog Michel die haar vond, werd in 2010 opgegraven in Swifterbant. Dit in voorbereiding op de aanleg van de Overijsselse weg.
De collectie van het voormalige machinemuseum in Zwolle is onderweg naar Lelystad. De oude machines worden daar opgeslagen en zijn bedoeld voor het nog te bouwen Mechanisch Erfgoed Centrum (MEC) dat in Dronten moet komen.
Het hevelhuisje op de IJsselmeerdijk bij Lelystad wordt definitief niet gesloopt, maar gerestaureerd. Dat heeft het Waterschap Zuiderzeeland besloten.
De collectie van het Zwolse Machinemuseum wordt definitief aan het Mechanisch Erfgoed Centrum (MEC) in Dronten overgedragen. Dat meldt de gemeente Zwolle.
Het gemeentelijke archief van Noordoostpolder gaat per 1 januari 2013 naar het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.
Specialisten van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Lelystad conserveren momenteel een houten hoekman uit 1675. Een hoekman is een beeld van een koopman.
De gemeente Lelystad gaat advies vragen aan de Cultureel Erfgoedcommisie over het hevelhuisje op de IJsselmeerdijk. Het Waterschap heeft plannen om dit hevelhuisje en het bijbehorende visvijvercomplex te slopen.
Een historische boomkano is vrijdag naar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad gebracht.
De gemeenteraad van Dronten wil de pioniersbarak aan de Kamp op de erfgoedlijst. Dat bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering.
Archeologiestudenten zijn maandag begonnen met de opgraving van een scheepswrak bij de Vogelweg in Lelystad. Het betreft een schip van vóór 1600.
Dronten heeft een erfgoedlijst. Daarop staan 24 gebouwen en 16 ruimtelijke structuren die in aanmerking komen voor een beschermde status.
Nabestaanden van inzittenden van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog hopen dat de gemeente Lelystad spoedig besluit over de berging van het wrak.
De eerste helft van het Romeinse scheepswrak De Meern 1 is in Lelystad geconserveerd. Het 25 meter lange schip ligt in een tank bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
De tweede helft van het Romeinse schip ' De Meern 1' is op 12 mei bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad in gereedheid gebracht voor conservatie.
In Dronten is de eerste van 19 herdenkingspalen onthuld aan de Eskimoweg. Het zijn markeringen van de plekken waar geallieerde toestellen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort.
De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft tegen de voorlopige nominatie op de Werelderfgoedlijst gestemd. Op deze lijst van UNESCO staan gebieden die beschouwd worden als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad wil een maritiem themapark openen. Het park komt dan aan de kust, naast het Nieuwland. Samenwerking met dit museum en met de Bataviawerf moet dat mogelijk maken.
Gedeputeerde René Van Diessen van de provincie is ongelukkig met de gang van zaken rond het transport van de menselijke resten die onlangs zijn aangetroffen tijdens opgravingen bij Swifterbant.
Het kabinet zal Noordoostpolder voordragen voor een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat heeft de Commissie Herziening voorlopige lijst Werelderfgoed vrijdag bekend gemaakt.
Het scheepswrak de Ventjager in museum Nieuw Land in Lelystad wordt volgende week verplaatst. Om het wrak te verhuizen moet de pui van het museum worden weggehaald.
Bij de opgraving prehistorisch duin aan de Bisonweg in Swifterbant is waarschijnlijk het oudste skelet van Nederland gevonden. De archeologische site is de afgelopen maanden onderzocht en zal eind okotber worden gesloten voor de verdere bouw van de N23.
Enkele dagen geleden stuitten de archeologen in Swifterbant op een graf waarin menselijke skeletresten liggen. Het graf is bewaard gebleven dankzij de ligging onder de grondwaterspiegel.
Met de onthulling van een plaquette is het gemaal Lovink aan de Harderdijk sinds zaterdag officieel het eerste rijksmonument van Dronten.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad wil graag dat een scheepswrak dat voor de kust van Zweden is gevonden naar de provinciehoofdstad komt.
Het scheepswrak De Zeehond heeft eindelijk een nieuwe bestemming gekregen.
De kantine van het voormalige werkeiland Lelystad Haven wordt als cultuurhistorisch erfgoed bewaard. Momenteel wordt het pand gedemonteerd en van asbest vrijgemaakt.