Stuw- en brugbedieningshuisje Urkersluis

Stuw- en brugbedieningshuisje Urkersluis
Stuw- en brugbedieningshuisje Urkersluis Stuw- en brugbedieningshuisje Urkersluis Stuw- en brugbedieningshuisje Urkersluis Stuw- en brugbedieningshuisje Urkersluis Stuw- en brugbedieningshuisje Urkersluis

Plaats: Urk

Locatie: Domineesweg 33f

Maker: Peter Loerakker

materiaal: hout, staal, glazen bouwstenen

Jaar: 1988 - 1989


Beschrijving:

In opdracht van de Provincie Flevoland heeft architect Peter Loerakker uit Rotterdam voor de sluis bij Urk een bedieningsgebouwtje ontworpen. Het sluiswachtershuisje is met 23 m² klein van afmeting. Onder het huisje bevindt zich een kelder van 16 m².

De voorgeschreven hellende glaswanden, om spiegeling tegen te gaan, zijn in de met hardhout beklede onderbouw doorgezet. De houtengevel bedekking is als losse toevoeging voor het metselwerk geplaatst. Rondom de deuren en ramen zijn glazen bouwstenen geplaatst. Aan de zijde van de stuw is de onderbouw rond één van de vierkante ramen bekleed met blauwe, geglazuurde vierkante tegels. Het ronde, overstekende dak is afgewerkt met grijs metallic aluminium golfplaten. Dit bedieningsgebouwtje is één van de weinige voorbeelden van het postmodernisme.

Het stuw- en brugbedieningshuisje verloor op 1 januari 2014 zijn functie omdat sindsdien de bediening van sluizen en bruggen in Flevoland centraal vanuit het provinciehuis in Lelystad geregeld wordt.

Architect

Peter Loerakker is op 6 februari 1959 geboren. Hij studeerde van 1977 - 1983 aan de Technische Hogeschool in Delft. Van 1984 - 1987 was hij lid van de redactie van het tijdschrift Forum. In 1987 won Loerakker de 'Jonge Wibautprijs. In 1982 werd de prijsvraag 'Ongewoon Wonen' uitgeschreven. Loerakker was met zijn ontwerp Fantasy 2 één van de tien prijswinnaars.  Hij kreeg van de Rijksdienst IJsselmeerpolders een stuk bouwgrond in Almere ter beschikking waar hij zijn woonhuis kon bouwen. In Almere realiseerde hij nog drie andere projecten, op Urk tekende hij voor het sluiswachtershuisje (1989) en in Zwolle voor een bioscoopcomplex met woningen en winkels. Na een kort ziekbed overleed Peter Loerakker op 14 januari 1991 op 31-jarige leeftijd.