Geref. kerk vrijgemaakt

Geref. kerk vrijgemaakt
Geref. kerk vrijgemaakt Geref. kerk vrijgemaakt Geref. kerk vrijgemaakt Geref. kerk vrijgemaakt

Plaats: Marknesse

Locatie: Korte Voor 16

Maker:

materiaal: smeedijzer en koper

Jaar: 1952


Beschrijving:

Het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente (vrijgemaakt) is in 1951-1952 gebouwd naar een ontwerp van architect Jan Grijpma uit Oosterbeek. De zaalkerk, het tweede definitieve kerkgebouw in de Noordoostpolder, is gebouwd in neo-Romaanse stijl. Het is een langwerpig gebouw met een kleine, middeleeuws aandoende kerktoren. De spits van de achthoekige toren was bekroond door een windwijzer in de vorm van een pijl. 

De pijl als windwijzer is ontwikkeld uit het op de torenspits geplaatste kruis, dat ook na de Reformatie (1517-1648) gehandhaafd bleef. In de achttiende eeuw is in veel gevallen de dwarsbalk van het kruis van een naar het noorden wijzende punt voorzien. Vervolgens zijn in de negentiende eeuw veel pijlen draaibaar gemaakt en zo tot windwijzers getransformeerd. Bron: windwijzers op Groninger torens en kerken deel I

De windvaan, of windwijzer, bestond uit een pijl die vrij beweegbaar was om een verticale as, de staf of standerd genaamd. De driehoekige achterkant van de pijl had een groter oppervlak, waardoor dat deel met de wind meedraaide, net zolang tot het zich parallel aan de windrichting bevond. De pijl zelf wees daardoor in de richting waar de wind vandaan kwam. De pijl als windwijzer is van de standerd verdwenen. Tegenwoordig wordt de toren bekroond met een vaste pijl. Aan de voet van de verticale as zitten twee opengewerkte smeedijzeren bollen van verschillende grootte.