Kerkje aan de Zee

Kerkje aan de Zee

Plaats: Urk

Locatie: Prins Hendrikstraat 1

Maker: onbekend

materiaal: koper

Jaar: 1896


Beschrijving:

In 1786 werd het Kerkje aan de Zee gebouwd met een vierkante bakstenen toren. De kerktoren had een paraboolvormige spits die bekroond werd door een bol met windhaan. In 1896 kreeg de toren een spitse spits waarop een kruisdragende bol en weerhaan geplaatst was. Bij de restauratie in 1955 veranderde het aanzien van de kerktoren voor het laatst. Toen kreeg de toren een balustrade en achthoekige lantaarn met uivormige spits. De spitsconstructie bestaat uit een vergulde bol met daarop een ruitenkruis, een kruis waarbij de kruising van de assen ruitvormig gesmeed is. Aan elk uiteinde van het horizontale deel zit een fleur-de-lis oftewel een Franse lelie. Bovenop het kruis staat een vergulde weerhaan. 

De bol symboliseert de wereld. Het kruis is het symbool van het christendom omdat Jezus aan het kruis gestorven is. De haan herinnert ons aan Petrus, de volgeling van Jezus, die toen Jezus 's nachts gevangen werd genomen, drie keer heeft beweerd hem helemaal niet te kennen voordat de haan drie keer had gekraaid. Zo is de haan het symbool geworden van de grilligheid van de mens. Hij keert met het draaien van de wind, net zoals de mensen vaak gemakkelijk van mening veranderen als het hen beter uitkomt.

De windwijzer is met veren en klembanden om de torenspits bevestigd. Tegenwoordig worden de weerhanen met een kraan op de torenspits geplaatst. In vroeger tijden moesten mensen met een ladder naar de nok van de toren klimmen om de haan te plaatsen. Daarvoor zijn aan het uiteinde van de spitsconstructie 4 ladderhaken gemaakt

Laatste Update donderdag, 24 oktober 2019