Windwijzer De Ark

Windwijzer De Ark
Windwijzer De Ark Windwijzer De Ark Windwijzer De Ark Windwijzer De Ark Windwijzer De Ark

Plaats: Urk

Locatie: Vlechttuinen 4

Maker: onbekend

materiaal: smeedijzer, koper en bladgoud

Jaar: 2007


Beschrijving:

De Hervormde Gemeente Urk heeft op 22 december 2007 het nieuwe kerkgebouw 'De Ark' in gebruik genomen, dat gebouwd is naar een ontwerp van architect W. M. van Beijnum uit Amerongen. Van Beijnum heeft een eenvoudig, waardig, stijlvol, degelijk en als kerk herkenbaar kerkgebouw ontwerpen dat niet afleidt van het doel waarvoor het gebouwd is. Er is bewust gekozen voor een kerk met toren, die als baken in zee, boven de woonwijk uittorent, net zoals het Kerkje aan de Zee dit doet over de voormalige Zuiderzee. Bron: Hervormde Gemeente Urk.

De spits van de toren wordt, als symbool van de christelijke leer, bekroond met een vergulde bol en een vergulde windhaan op een smeedijzeren kruis. Zij steken overal bovenuit. De volgorde van bol, kruis haan is overigens niet toevallig. Op de bol, symbool van de wereld, staat het kruis van Christus opgericht en de haan verkondigt, als heraut van het leven, Zijn opstanding in alle windstreken. De weerhaan draait op een spil die deel uitmaakt van het fraai vormgegeven moderne kruis. De haan is gedreven uit roodkoper. Drijven is een techniek waarbij men door middel van hameren een vlakke plaat van koper in de gewenste vorm brengt. Twee spiegelbeeldige helften zijn aan elkaar gelast waardoor een bolle haan ontstond.

De smeedijzeren bekroning is op traditionele wijze op de spits bevestigd. Onder de bol is de standerd samengesteld uit vier staven. Tot ver in de 20e eeuw werden deze staven aan elkaar geweld. Wellen, ook wel vuurlassen genoemd, is een oude techniek om ijzer aan elkaar te zetten. De ijzeren staven werden met wel-poeder bestrooid. Vervolgens zijn ze in het kolenvuur witheet gestookt en in gloeiende toestand door een smid aan elkaar gehamerd. Sinds de Tweede Wereldoorlog worden de staven steeds vaker aan elkaar gelast. De standerd is aan de onderzijde uitgesmeed tot vier zogenaamde 'veren' die om de vierkanten spits vastgeklemd zijn met drie gesmede banden die verschillend van doorsnede zijn. De veren zijn aan de uiteinden als een krul uitgesmeed tot zogenaamde ladderhaken.