Windwijzer CGK Ichthus

Windwijzer CGK Ichthus
Windwijzer CGK Ichthus Windwijzer CGK Ichthus Windwijzer CGK Ichthus Windwijzer CGK Ichthus Windwijzer CGK Ichthus Windwijzer CGK Ichthus

Plaats: Urk

Locatie: Richel 2

Maker: Allewindwijzers

materiaal: plaatstaal

Jaar: 2012


Beschrijving:

In 2012 werd het kerkgebouw van de Christelijk Gereformeerde kerk Ichthus in gebruik genomen, met 1200 zitplaatsen één van de grootste kerken op Urk. Het gebouw is ontworpen door Jenko Huls van Huls Architecten uit Staphorst. Op het gebouw kwam op voorstel van de architect een klokkentorentje dat bekroond wordt door een windwijzer. Op de website van Allewindwijzers uit Ede is te lezen dat de windwijzer op specificatie van een architect/kunstenaar door hen vervaardigd is.

De punt van het torentje wordt bekroond door een vergulde bol met daarop rustend een staf of standerd. Hieraan zit een horizontale stang met een naar noord wijzende pijl. De windwijzer op de top van de staf heeft de vorm van een vliegende duif die ook voorkomt in het logo van de kerkgemeenschap. De duif symboliseert de Heilige Geest. In het Nieuwe Testament lezen we in Marcus 1: 9 over Jezus, die zich door Johannes in de Jordaan liet dopen. Toen Jezus gedoopt was en uit het water omhoog kwam, opende de hemel zich voor hem en zag hij hoe de Geest van God als een duif op hem neerdaalde. Door het bijbelverhaal over de zondvloed in de tijd van Noach is de duif ook het teken voor 'hoop' en 'een nieuw begin'. Vanaf het klokkentorentje daalt de duif neer op iedere bezoeker die deze kerk binnengaat. De duif is gemaakt van plaatstaal en afgewerkt met een slijtvaste poedercoating voor bescherming tegen weersinvloeden. Hij staat op een draaiend voetstuk en is zo uitgevoerd dat hij met zijn kop in de wind draait.