Windwijzer Administratiekantoor van de Dienst der Zuiderzeewerken.

Windwijzer Administratiekantoor van de Dienst der Zuiderzeewerken.
Windwijzer Administratiekantoor van de Dienst der Zuiderzeewerken. Windwijzer Administratiekantoor van de Dienst der Zuiderzeewerken. Windwijzer Administratiekantoor van de Dienst der Zuiderzeewerken.

Plaats: Emmeloord

Locatie: Jasmijnstraat 9

Maker:

materiaal: koper

Jaar: 1948


Beschrijving:

In 1948 werd aan de Jasmijnstraat een administratiegebouw voor de Dienst der Zuiderzeewerken gebouwd naar een ontwerp van de Bouwkundige Afdeling van de 'Directie Wieringermeer. De ingangspartij bevindt zich in een achthoekig torentje met een puntdakje dat bekroond wordt door een windwijzer die bestaat uit een beweegbare pijl op een verticale as, de standerd of staf. Op de achterkant van de pijl, die halverwege overgaat in golven, 'vaart' een zeilboot, die verwijst naar het Zuiderzee verleden. Omdat de achterkant van de windvaan een groter oppervlak heeft, draait die net zolang met de wind mee tot het zich parallel aan de windrichting bevindt. Daardoor wijst de pijl in de richting waar de wind vandaan komt. Duidelijk is te zien dat de schipper achterop het schip aan de helmstok zit. Het schip zeilt voor de wind. De stalen standerd draait in een roodkoperen koker, die op een bol rust. Voordat de windwijzer op de as geplaatst werd stopte men een knikker in de koker als draaipunt. Een glazen knikker, want ijzer kan gaan roesten en dan loopt de windwijzer vast. Voor de windwijzer is eveneens roodkoper gebruikt omdat dit metaal makkelijk te bewerken is en niet door roest wordt aangetast. Het koper is door de jaren heen door weersinvloeden op natuurlijke wijze gaan oxideren waardoor het een patina groene kleur heeft gekregen.

Het is zeer waarschijnlijk dat de windwijzer gemaakt is in de smederij van Wieger Bosma in Emmeloord. Begin jaren 1930 is Bosma smid-monteur bij de voorlopige Directie van de Wieringermeer en in die functie chef van de werkplaats. Zijn broer Hendrik was smid in Middenmeer. Als het werk in de Wieringermeer afgerond is wordt Wieger Bosma baas van de smederij, die deel uitmaakte van de Centrale Werkplaats en Magazijnen bij kamp Vollenhove. Per 1 augustus 1946 kreeg Bosma van de Directie Wieringermeer afd. Noordoostpolderwerken toestemming om zich als zelfstandig smid in Emmeloord te vestigen. Het was de eerste smederij in de Noordoostpolder. In 1951 droeg hij het bedrijf over aan Siewert Gorter die een garagebedrijf annex landbouwmechanisatiebedrijf en smederij in Emmeloord startte.