Monument 100 jaar Zuiderzeewet

Monument 100 jaar Zuiderzeewet

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Spijkweg/Bremerdbergweg

Kunstenaar: Bob Gramsma

Materiaal: diverse materialen

Jaar: december 2018

Beschrijving:

In 2018 is het een eeuw geleden dat het Nederlandse parlement de Zuiderzeewet aannam. In het kader van 100 jaar Zuiderzeewet krijgt Dronten een landschapskunstwerk van de provincie Flevoland cadeau. Het achtste landschapskunstwerk in Flevoland, dat bedoeld is als ode aan de Zuiderzeewet, komt op de hoek van de Spijkweg en Bremerbergdijk bij Biddinghuizen. De provincie nodigde vijf gerenommeerde, internationale kunstenaars uit om een schetsontwerp te maken. In januari 2018 presenteerde zij hun ideeën. De provincie gunde, in overleg met de gemmente Dronten en Staatsbosbeheer, de opdracht aan de Nederlands/Zwitserse kunstenaar Bob Gramsma.

Bob Gramsma bedacht een stukje nieuw land, waarvoor hij een gegraven ruimte in de Zuiderzeegrond als tijdelijke mal gebruikt. Het resultaat zal als een opgegraven archeologische vondst herinneren aan de bodem en een nieuw uitkijkpunt vormen op het ingepolderde landschap. Na de zomer zal het kunstwerk vorm krijgen. Het is de bedoeling dat scholen, inwoners en bezoekers bij het proces betrokken worden. De kosten voor realisatie van het kunstwerk worden geraamd op € 723.000,-, die door de provincie uit de Reserve Grootschalige Kunst worden betaald. Als voorlopige datum voor de opening van 'Monument 100 jaar Zuiderzeewet' is 8 december is als voorlopige datum gekozen. 

Kunstenaar

Bob Gramsma werd in 1963 in de Zwitserse plaats Uster geboren. De Nederlands/Zwitserse kunstenaar woont in Zürich en Reeuwijk. In zijn werk combineert hij vertrouwde objecten met een vreemde context of reorganiseert bestaande elementen op speelse wijze om nieuwe effecten te creëren. Centrale elementen in zijn werk zijn de onafscheidelijke ervaring van lichaam en ruimte of het gebaar van de greppel en het motief van de open vorm. Gramsma vestigt de aandacht op wat al verborgen is. De kunstenaar maakt keer op keer indruk met zijn vermogen om vastzittende ideeën en visuele conventies te ondermijnen in een filosofisch raadselachtige en een direct emotionele benadering.

Op het cv van Bob Gramsma staan projecten voor onder meer Jerusalem Lives, The Palestinian Museum en de Kochi-Muziris Biennale, India (2016). 

Laatste Update vrijdag, 26 januari 2018