Monument 100 jaar Zuiderzeewet

Monument 100 jaar Zuiderzeewet

Plaats: Biddinghuizen

Locatie: Bremerbergdijk

Kunstenaar: Bob Gramsma

Materiaal: diverse materialen

Jaar: 2018

Beschrijving:

In 2018 is het een eeuw geleden dat het Nederlandse parlement de Zuiderzeewet aannam. In het kader van 100 jaar Zuiderzeewet krieeg Dronten een landschapskunstwerk van de provincie Flevoland cadeau. De provincie nodigde vijf gerenommeerde, internationale kunstenaars uit om een schetsontwerp te maken. In januari 2018 presenteerden zij hun ideeën. De provincie gunde, in overleg met de gemmente Dronten en Staatsbosbeheer, de opdracht aan de Nederlands/Zwitserse kunstenaar Bob Gramsma.

Gramsma bedacht een stukje nieuw land, waarvoor hij een gegraven ruimte in de Zuiderzeegrond als tijdelijke mal gebruikt. Het ontwerp is ongeveer 7 meter hoog, 35 meter lang en 20 meter breed. Het kunstwerk herinnert als een opgegraven archeologische vondst aan de bodem en vormt een nieuw uitkijkpunt op het ingepolderde landschap. Het landschapskunstwerk is een nieuw stuk land op palen, dat 7 m uit de bodem van Flevoland wordt opgetild. Het is de bedoeling dat het een mengeling wordt tussen 'een berg op de kop en een rif zoals het in de oceaan te vinden is. Riff, PD#18245 zoals het kunstwerk heet, biedt onderdak aan dieren en mossen en is voor bezoekers toegankelijk. Via een trappetje kunnen zij het kunstwerk beklimmen en vanaf daar de omgeving bekijken. Dinsdag 28 augustus 2018 werd de eerste paal voor het kunstwerk geslagen. Scholen, inwoners en bezoekers werden bij het maakproces betrokken. De kosten voor realisatie van het kunstwerk  edroegen € 723.000,-, die door de provincie uit de Reserve Grootschalige Kunst betaald zijn.

Op 14 november 2018 is het 8e landschapskunstwerk in Flevoland, dat aan de Bremerbergweg bij Biddinghuizen staat, door minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur geopend. Zij overhandigde de kunstenaar een symbolische tijdcapsule die later in Riff, PD#18245 verwerkt wordt. De tijdscapsule bevat informatie over de tijd waarin wij anno 2018 leven zoals: een potje Zuiderzeegrond, Zuiderzeewater, landelijke en regionale krant van 14 november 2018, een persoonlijke boodschap van de kunstenaar en een foto van alle aanwezigen. Net als de polder is het kunstwerk in meerdere fases ontstaan, fases die elk van belang zijn voor de totstandkoming en de betekenis van het kunstwerk dat nog niet helemaal af is. De opening van de onderliggende constructie was gericht op de eerste fase van het kunstwerk en eigenlijk bedoeld als een inhuldiging. Begin 2019 moet het werk helemaal klaar zijn. Riff, PD#18245 is een ode aan 100 jaar Zuiderzeewet en toont de ontginning en kunstmatigheid van de polder. Het landschapskunstwerk maakt deel uit van de viering van 100 jaar Zuiderzeewet. 

Kunstenaar

Bob Gramsma werd in 1963 in de Zwitserse plaats Uster geboren. De Nederlands/Zwitserse kunstenaar woont in Zürich en Reeuwijk. In zijn werk combineert hij vertrouwde objecten met een vreemde context of reorganiseert bestaande elementen op speelse wijze om nieuwe effecten te creëren. Centrale elementen in zijn werk zijn de onafscheidelijke ervaring van lichaam en ruimte of het gebaar van de greppel en het motief van de open vorm. Gramsma vestigt de aandacht op wat al verborgen is. De kunstenaar maakt keer op keer indruk met zijn vermogen om vastzittende ideeën en visuele conventies te ondermijnen in een filosofisch raadselachtige en een direct emotionele benadering.

Op het cv van Bob Gramsma staan projecten voor onder meer Jerusalem Lives, The Palestinian Museum en de Kochi-Muziris Biennale, India (2016). 

Laatste Update donderdag, 15 november 2018